Jajka faszerowane – sprawdzone przepisy

4.7/5 (399 ocen)
Jeżeli mówimy o potrawach na wielkanocny stół, to nie możemy pominąć jajek faszerowanych! Stały się nieodłącznym elementem świątecznych stołów, chociaż smakują idealnie na wiele okazji. Poniżej zaprezentuję Ci kilka moich ulubionych wersji, które mogą być dla Ciebie inspiracją.
jajka faszerowane

Jajka faszerowane klasyczny przepis, który wszyscy przygotowujemy przynajmniej raz do roku 🙂 W końcu jak mogłyby się odbyć święta wielkanocne bez faszerowanych jajek? Ja natomiast przygotowuję je co najmniej kilka razy ciągu całego roku. Ta szybka i prosta przystawka jest idealna niemal na każdą okazję, ponieważ świetnie wyglądają na stole, a farsz możemy dopasować do upodobań naszych gości. Często przygotowuję ją jako przekąskę imprezową podczas urodzin, imienin, sylwestra, czy innych okoliczności rodzinnych.

Faszerowane jajka

Przepisy na jajka faszerowane są niezwykle różnorodne. Jedni przygotowują je w wersji klasycznej z majonezem lub chrzanem, inni natomiast w wersji fit np. z dodatkiem awokado. Każdy ma swój ulubiony smak tej przystawki, więc i ja chciałabym się dzisiaj z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami. Możecie je przygotować nawet w pół godziny! Poniżej znajdziecie moją listę sprawdzonych przepisów na jajka z farszem, które zachwycą Twoich gości!

faszerowane jajka

Zacznijmy od klasyku, czyli jajek z farszem na bazie majonezu i chrzanu. Jest to zdecydowanie najbardziej świąteczna odmiana, która swoim żółtym kolorem farszu wyróżnia się na wielkanocnym stole. U mnie w domu jest to obowiązkowy przepis świąteczny co roku 🙂

Przepis na: Jajka faszerowane wielkanocne

jajka faszerowane wielkanocne

Druga propozycja musiała trafić rzecz jasna na pieczarki 🙂 W końcu kto nie lubi pieczarek? Wystarczy je bardzo drobno pokroić, podsmażyć na patelni i wymieszać z żółtkiem, majonezem, czosnkiem i natką pietruszki. Po prostu palce lizać!

Przepis na: Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Jeżeli lubisz smak suszonych pomidorów i chcesz wypróbować troszkę inną wersję jajek faszerowanych to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! 🙂 Ja szczerze powiedziawszy bardzo często używam suszonych pomidorów, np. jako dodatek do obiadu czy sałatki, dlatego ten przepis musiał trafić na tą listę!

Przepis na: Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Różowa, wiosenna wersja faszerowanych jajek z szynką. Jest to z całą pewnością jedna z najbardziej lubianych wersji, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci.

Przepis na: Jajka faszerowane z szynką

Jajka faszerowane szynką

Zestawienie nie mogłoby się obyć bez wersji z rybą w roli głównej. Ta wersja jest również bardzo szybka i prosta do przygotowania. Wystarczą nam jajka, tuńczyk z puszki, majonez, musztarda i potrawa gotowa!

Przepis na: Jajka faszerowane tuńczykiem

jajka faszerowane tuńczykiem

Kolejną propozycją dla fanów rybnych smaków, to jajka faszerowane łososiem. Wyglądają na stole bardzo efektownie, a do tego są naprawdę rewelacyjne w smaku!

Przepis na: Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Ostatnim przepisem w tym zestawieniu jest ciekawe połączenie, a mianowicie chrzanu i imbiru. Jestem przekonana, że raz je spróbujesz i już zawsze będą lądować na Twoim stole 🙂

Przepis na: Jajka faszerowane chrzanem z imbirem

Jajka faszerowane chrzanem z imbirem

Zachęcam także do wypróbowania jajek w sosie tatarskim!

Jajka w sosie tatarskim to pyszna przystawka na zimno. Idealna zarówno na wielkanocny stół czy imieniny, domówkę, Sylwestra.

Przepis na: Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 399

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta Markowska
Marta Markowska
3 lat temu

to jest najlepsza przystawka świąteczna. zawsze pierwsze znikają!

Emilaa
Emilaa
4 lat temu

Superowo, ze dodalas takie zestawienie jajeczek 😀 W tym roku dwa przetestowałam nawet!

Anna
Anna
4 lat temu

Dzięki za fajne inspiracje 😀 Wystestowałam w tym roku tylko jedne z suszonymi pomidorami, ale za rok nadrobię, bo te swieta spedzilismy tylko we dwójke 🙁

Jajka faszerowane wielkanocne

Wielkanoc to czas radości, rodzinnego spotkania i przede wszystkim pysznego jedzenia. W Polsce niezwykle popularnym daniem podczas tego święta są pyszne jajka faszerowane, które od wielu lat jest nieodłącznym elementem wielkanocnych stołów. W zależności od regionu, farsz może mieć różne składy, ale z reguły wszystkie odmiany jajek faszerowanych robi się bardzo szybko. Można je przygotować na wiele sposobów, w zależności od upodobań smakowych i kreatywności. Ja chciałabym się z Tobą podzielić moimi sprawdzonymi przepisami na jajka faszerowane, które z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach. Jajka faszerowane to doskonała propozycja na przystawkę, ale również danie, które z powodzeniem można podać na śniadanie lub kolację. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy zawsze jest imponujący.

Faszerowane jajka na Wielkanoc

Wielkanoc jest okresem zawsze dla nas szczególnym. Może nie mają w sobie tyle magii co święta bożego narodzenia, kiedy jako dziecko czekało się z utęsknieniem czekało się na pierwszą gwiazdkę, kolację i oczywiście prezenty, ale zawsze kojarzyły mi się z wiosną i przyjazną rodzinna atmosferą. Z dzieciństwa pamiętam, że był to okres pierwszych ciepłych dni po długich mroźnych zimach, więc po zjedzeniu pysznego śniadania rodzina spotykała się na polu aby zaczerpnąć pierwszych promieni słonecznych. Na tym śniadaniu musiały oczywiście pojawić się jajka! I to w przeróżnych formach, zarówno faszerowane, jak i np. z chrzanem. Szczerze powiedziawszy na początku nie byłam wielkim miłośnikiem chrzanu, ale tak jak mówił mój tato – do tego trzeba dorosnąć 🙂

Jajka faszerowane przepis

Generalnie przepis na jajka faszerowane jest banalnie prosty. Przede wszystkim potrzebne będą świeże jajka. Zaczynamy od ugotowania ich na twardo. Można to zrobić w garnku lub specjalnym urządzeniu do gotowania jajek. Gdy jajka będą gotowe, należy ostudzić je pod bieżącą wodą i ostrożnie obrać ze skorupek. W czasie gotowania jajek przygotowujemy wybrany przez nas farsz. Może to być np. farsz pieczarkowy lub z chrzanem. Następnie zabieramy się za napełnienie jajek farszem. Można to zrobić na kilka sposobów – np. za pomocą łyżeczki, specjalnej dyszy do nadziewania lub po prostu przez umieszczenie farszu w woreczku cukierniczym i wyciskanie go do wnętrza jajka. Gotowe jajka faszerowane warto jeszcze udekorować – np. posypując wierzch startym żółtym serem, kiełkami, natką pietruszki czy drobno posiekaną wędliną. Można też wykorzystać wcześniej wyciętą górną część jajka i umieścić ją na wierzchu jako dekorację. Jajka faszerowane wielkanocne są nie tylko pysznym, ale też bardzo estetycznym daniem. Idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole, ale można je także podawać na różne okazje przez cały rok.

Przepisy na jajka z farszem

Farsz do naszych jajek może być naprawdę przeróżny. Z reguły idąc klasyczną drogą to najczęściej korzystamy z majonezu i chrzanu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby puścić wodzę fantazji i eksperymentować ze składnikami. Ja osobiście uwielbiam wersję z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Mąż natomiast jest fanem chrzanu, więc on pozostaje przy klasycznej wersji 🙂 Ostatnimi czasy związku z dużą popularnością fit potraw, często pojawiają się różne alternatywne odmiany. Dosyć często zobaczyć na stole możemy już jajka z farszem z awokado, w których pomijamy majonez i zastępujemy go jogurtem naturalnym. Spotkałam się również z farszem zrobionym z twarogu i wymieszanym z jogurtem greckim. Także ile pomysłów tyle przepisów 🙂 Ja osobiście zawsze chętnie próbuje nowych smaków, dlatego z ciekawością sięgam po alternatywne przepisy, jednak zawsze z wielką chęcią wracam do tzw. klasyków.

RozwińZwiń