Sos curry (dip)

Gęsty sosik z dodatkiem aromatycznego curry. Smaczny i prosty dodatek, który wspaniale urozmaici dania, a także przekąski. Doskonale pasuje do surowych pokrojonych warzyw (marchewki, papryki, ogórka, selera naciowego),  przekąsek (chipsów, krakersów), potraw z grilla, smażonych i pieczonych ryb oraz mięs.

 

 

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka curry
  • sól i pieprz
  • ewentualnie szczypta kurkumy

 

Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, curry, po szczypcie soli i pieprzu (i ewentualnie kurkumę). Wymieszaj. Sos jest gotowy do podania, ale będzie smakować jeszcze lepiej, gdy się go odstawi na minimum pół godziny.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *