niedziela, 5 kwietnia 2020

Schab pieczony w boczku



Kolejna wędlina w moim wykonaniu,tym razem bez wcześniejszego peklowania.Pyszna na kanapki,na półmisek z wędlinami na świąteczny stół.Bardzo prosty przepis spróbujcie koniecznie.
Robiąc domowe wędliny i mięsa wiecie co jecie bez ukrytej w środku chemii .




Po więcej przepisów na domowe mięsa i wędliny zapraszam tutaj:
Wędliny swojskie na specjalne okazje

Składniki:

  • 1 kg cienkiego boczku surowego(bez skóry)
  • 60-70 dag schabu surowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól 
  • olej do obsmażenia
  • sznurek do obwiązania
Przygotowanie:
Zobaczcie film jak zrobić taką wędlinę krok po kroku ⇓⇓⇓

Boczek posypujemy z zewnętrznej strony solą i połową mieszanki przypraw(majeranek i papryka i pieprz),wcieramy dokładnie.Wewnętrzną stronę boczku posypujemy porządnie solą  i resztą przypraw,wyciskamy przez praskę czosnek i rozsmarowujemy go po całej powierzchni .Na to smarujemy całą powierzchnię musztardą 


Schab kroimy na pół


i układamy jeden za drugim na środku boczku.



Ciasno zawijamy boczek dookoła schabu i związujemy ciasno sznurkiem na szynkę.
zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby przeszło smakiem przypraw.


Po tym czasie obsmażamy naszą wędlinę na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony ,przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni i przykrywamy folią aluminiową pieczemy w 200 stopniach  pod przykryciem przez pół godziny i potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze godzinę.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim naszą wędlinę niech sobie dochodzi i stygnie.

Następnie przekładamy do lodówki i kroimy najlepiej na drugi dzień w dość cienkie plastry.
Najlepiej smakuje z odrobiną chrzanu lub musztardy.
Smacznego!!




0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!