.

.

niedziela, 5 kwietnia 2020

Najłatwiejsza babka wielkanocna, łaciata z 3 jajek z mlecznym lukrem +FILM

Witam Kochani, zapraszam Was dziś na przepyszną i bardzo łatwą babkę wielkanocną, łaciatą :) 
Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 jajek, więc jest też tania. 






Babka pięknie wyrasta, jest bardzo mięciutka, puszysta. 

Długo zachowuje świeżość. Zapraszam 

ZAPRASZAM TEŻ DO OBEJRZENIA FILMU Z WYKONANIEM TEJ BABKI 




SKŁADNIKI


* z podanych proporcji wychodzi duża babka (forma o górnej średnicy około 23cm)


-3 jajka

-0,5 szkl cukru
-250ml mleka
-100ml oleju
-350g mąki pszennej tortowej
-1,5 czubatej   łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao


LUKIER


-2 łyżki mleka

-cukier puder około 0,5 szkl 

Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mleko, olej i wszystko miksujemy. 



Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-wszystko miksujemy. 



 Ciasto gotowe.

Formę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy około 2/3 ciasta, 





do reszty ciasta dodajemy kakao-miksujemy, i wlewamy tworząc esy floresy na jasnym cieście. 




Babkę pieczemy około 35-45 minut w temp 170-180 stopni grzanie góra-dół ,babkę wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.

Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona. 

Wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy i delikatnie wyciągamy z formy.

Studzimy.


Do miseczki dajemy mleko i dodajemy cukier puder, ucieramy na gładki lukier.




 Polewamy babkę, można ją jeszcze posypać kolorową posypką.






I gotowe :) Babka jest przepyszna, wilgotna, pulchna. Bardzo polecam 









ZAPRASZAM NA FILM :)




30 komentarzy:

  1. Właśnie się piecze na próbę przed świętami Zobaczymy za kikanaście minut ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie,na pewno skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna babka ��i bardzo prosta

    OdpowiedzUsuń
  4. W przeliczeniu na szklanki to ile mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można przecież skorzystać z kalkulatora kulinarnego...około 2 szklanki 250ml i 5 łyżek

      Usuń
  5. A mi się zrobił zakalce 😭

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje mi pogratulować, bo sknocić ten przepis to sztuka...

      Usuń
  6. Tyle, że zrobiłam zgodnie z przepisem. I jest to mój pierwszy zakalec w życiu, a ciast dużo upiekłam. Kiedyś musi być ten pierwszy raz 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż, jak już pisałam to najłatwiejsza babka jaka jest, mi zawsze pięknie wyrasta, więc nie mam pojęcia dlaczego tobie wyszedł zakalec...

      Usuń
  7. Hmmm.mi wogule nie wyrasta ...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dałaś proszek do pieczenia??? Jeśli tak to jak moze nie wyrastać?

      Usuń
  8. Dzis pieklam....pieknie wyrosło....mysle ze jak zrobi sie zgodnie z przepisem,czyli dobrze ubije jajka na puszystą piankę, doda proszek do pieczenia i wstawi sie do nagrzanego piekarnika to wyjdzie super :)choc fakt pieklam 5 min dluzej niz w przepisie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać-można?-można, a nie krytykować, ze nie wychodzi. Jak widać niektórych nawet tak prosty przepis przerasta...Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Czy można w formie silikonowej
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast oleju można użyć margaryny

    OdpowiedzUsuń
  11. Składniki mają być w temperaturze pokojowej

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Zwykły, gdyby chodziło o cukier puder, zapewniam że było by to napisane. Dodatkowo ma Pani film...

      Usuń
  13. Super!!! Udała mi się!!! Dzięki :)))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszła idealna, świetny przepis, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam co do mm, wyglądała pięknie a w środku zakalec, jestem załamana :((

    OdpowiedzUsuń
  16. udało się, babka puszysta i smakuje. Dodałam od siebie troche posiekanych bakalii

    OdpowiedzUsuń
  17. Babka pięknie wyrosła ale na dole wyszedł zakalec,nawet dłużej była pieczona a nie jest to moje pierwsze ciasto które piekłam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko