niedziela, 5 kwietnia 2020

Babka z Nutellą

Wilgotna i bardzo puszysta w środku z kawałkami orzechów.
Mimo dodatku Nutelli nie jest wcale przesłodzona.




Szybka i bezproblemowa w przygotowaniu - idealna dla osób, które nie mają cierpliwości do rozbudowanych ciast z kremami :D

Serdecznie zapraszam!








Ciasto czekoladowe:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g kremu Nutella
  • 5 jajek
  • 190 g cukru białego
  • 1,5 szklanki posiekanych włoskich orzechów
  • 60 ml mleka 
  • 1 duża łyżka gorzkiego kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masło utrzeć z cukrem, dodać Nutellę i całość porządnie zmiksować.
Dodawać po jednym żółtku nadal ucierając.
Do masy czekoladowej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Dodać mleko i orzechy.
Zmiksować.
Białka połączyć delikatnie z masą.

Ciasto przelać do natłuszczonej formy z kominem.

Piec w 160^C 25 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 170^C i piec orientacyjnie 30-40 minut (do suchego patyczka).
*Jeżeli wierzch ciasta zacznie się lekko przypalać to trzeba zakryć babkę folią aluminiową.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Chłodną wyjąć z formy.

Polewa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g masła
Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić i oblać upieczoną babkę.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Przepyszna!
    Zrobiłam z pół przepisu na próbę i żałuję, w godzinę zniknęła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      U nas w domu też bardzo szybko znika

      Usuń