Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 9 lutego 2020

Tort migdałowo- jagodowy

Już niemal pół roku temu Oluś kończył swoje 5 lat. Nijak nie mogłam się zabrać za przepis, tłumacząc sobie, że te zdjęcia to takie na szybko, bez ładu i składu, kompletnie nie pod publikację. Jednak patrząc na nie po tak długim czasie, doszłam do wniosku, że zdjęcia to nie wszystko, bo tak naprawdę liczy się smak. Ten obronił się znakomicie w tym przypadku więc przysiadłam spisać dokładnie ile czego użyłam i jak tort powstał. Dziś w końcu mogę się nim z Wami podzielić :)


Średnica blaszki 26-28cm

Biszkopt migdałowy:
5 jajek
120g mielonych migdałów
120g mąki tortowej
25g mąki ziemniaczanej
120g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku migdałowego
3 łyżki oleju
Szczypta soli

Biszkopt różowy:
2 jajka
70g drobnego cukru
40g mąki tortowej
15g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Szczypta różowego barwnika spożywczego w proszku

Krem:
3000ml śmietanki 30%
500g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
200g zmiksowanych jagód leśnych
1 galaretka jagodowa

Krem maślany:
1 kostka masła 82%
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
½ szklanki borówek lub jagód leśnych do kremu
4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki
Masa marcepanowa do dekoracji tortu

Sposób przygotowania:

Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka oraz olej i olejek migdałowy. Gdy składniki połączą się przesiewamy mąki, proszek do pieczenia oraz dodajemy migdały. Wszystko razem delikatnie mieszamy, już nie mikserem a szpatułką lub łyżką. Przelewamy do blaszki i wstawiamy na ok 30-35 minut do piekarnika (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy, a następnie dzielimy na dwa blaty.

Biszkopt różowy:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Przesiewamy mąki wraz z barwnikiem i proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia. Przelewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Krem:
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 200ml wody, studzimy. Śmietankę , cukier puder i ser mascarpone ubijamy kilka minut, partiami dodajemy zmiksowane jagody, a na końcu gęstniejącą, ale lejącą galaretkę. Krem mieszamy tylko do połączenia z galaretką.

Przełożenie:
Biszkopt migdałowy- cienka warstwa konfitury z czarnej porzeczki- połowa kremu- część świeżych owoców- biszkopt różowy- pozostały krem- reszta owoców- biszkopt migdałowy.
Tort odstawiamy na ok 2-3 godziny do stężenia. 

Przygotowujemy krem maślany:
Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy połowę cukru pudru. Żółtko miksujemy z pozostałym cukrem pudrem.
Masło ucieramy do białości- około 5 minut, następnie naprzemiennie dodajemy po jednej łyżce kremu z żółtka i ubitym białkiem. Krem zakwaszamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy i „tynkujemy” tort począwszy od wierzchu tortu a na boku skończywszy. Ponownie schładzamy ok 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie tort dekorujemy cienko rozwałkowaną masą marcepanową i ozdobami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.