Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 20 lutego 2020

Kotlety drobiowe z warzywami i mozzarellą

Pomysł na te kotlety wpadł mi do głowy zupełnie przypadkiem, kiedy po przygotowaniu pizzy zostało mi trochę składników i nijak nie miałam ich do czego zużyć, a nie chciałam by zbyt długo leżały otwarte, co się tyczy szczególnie tych "puszkowych", ale też np startego sera.
Efektowne, kolorowe i naprawdę smaczne. Możecie je śmiało przygotować dzień wcześniej, przykryć na noc folią spożywczą i wstawić do zimnego pomieszczenia lub lodówki, a na drugi dzień upiec w piekarniku. Łapcie przepis ;)




Składniki na 4 porcje:

2 duże filety z kurczaka
120g startego sera mozzarella
½ puszki czerwonej fasoli
4 łyżki kukurydzy
2 garście świeżych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
½ świeżej czerwonej papryki
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż tak by uzyskać jednakowej wielkości kotlety i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem z obu strony i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Starty ser łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, fasolą, kukurydzą, pokrojoną w kosteczkę papryką oraz drobno posiekanym szpinakiem. Dokładnie mieszamy i układamy po grubej warstwie na każdym kotlecie. Wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok 25 minut. Podajemy na ciepło z ziemniaczkami i sałatką.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na INSTAGRAMIE ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.