Pascha to tradycyjne ciasto wielkanocne, której pochodzenie wywodzi się z północnej Rosji. Przygotowywana jest zazwyczaj z twarogu lub mleka, śmietany i masła. Zwykle z dodaktiem żółtek, cukru, wanilii, bakalii oraz skórki pomarańczowej.
Przygotowałem dla was kremową paschę na bazie twarogu i masła, z aromatyczną skórką z cytryny, dużą ilością bakalii oraz wanilii. Idealna na święta wielkanocne. Gwarantuję, że wszystkim będzie smakować! 🙂
Składniki i przepis na Paschę wielkanocną:
- 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica
- 250 g masła
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- skórka starta z całej cytryny
- 5 żółtek
- 80g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 80g migdałów
- 80g moreli suszonej
- 50g rodzynek
- 50g żurawiny suszonej
- 50g daktyli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Parę godzin wcześniej wystawiamy z lodówki twaróg, jajka oraz masło. W tym czasie możemy przygotować bakalie. Migdały zalewamy wrzątkiem na około 10 minut i zdejmujemy z nich skórkę. Rodzynki, żurawinę, daktyle oraz morele zalewamy na 5 minut, a następnie odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym. Obrane migdały, daktyle i morele kroimy drobno siekamy. Cytrynę przed starciem musimy sparzyć wrzątkiem, skórkę ścieramy na najmniejszych oczkach.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy twaróg i chwilę miksujemy. Dodajemy skórkę startą z cytryny i wszystkie bakalie. Mieszamy szpatułką do dokładnego połączenia się składników. Wylewamy masę na drobne sitko wyłożone wcześniej gazą lub cienkim ręcznikiem. Przykrywamy wierzch gazą lub ręcznikiem, układamy na wierzch talerzyk i obciążamy czymś ciężkim. (np. mlekiem). Sitko ustawiamy nad dużą miską, ponieważ masa będzie puszczać soki. Ustawiamy na minimum całą noc w lodówce, a następnie przekładamy na paterę lub talerz.
Paschę możemy udekorować dowolnie – prażonymi migdałami, ulubionymi bakaliami, a nawet polewą lustrzaną. Ciekawym dodatkiem jest puree malinowe wykładane na talerzyku obok ciasta.