poniedziałek, 30 marca 2020

Placuszki twarogowe

Placuszki uwielbiane przez dzieci i i nie tylko :)  Są łatwe do przygotowania z prostych składników które zazwyczaj mamy w domu. I tak też jest w tym przypadku. Twaróg, mleko jajko, mąka i pyszne śniadanie czy deser  a nawet kolacja gotowe.
Ok 10-12 sztuk 
250 gramów sera twarogowego półtłustego
1 szklanka mąki ( szklanka o pojemności 250 ml.)
pół szklanki mleka
1 jajko L
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego( opcjonalnie)
szczypta soli

Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Następnie dodajemy mleko ponownie mieszamy.
Na koniec wsypać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy na jednolita masę.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju.
Nakładać  za pomocą łyżki porcje ciasta formujemy okrągły placek i smażymy na średnim ogniu z każdej strony na zloty kolor.
Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pyszne z dżemem, miodem owocami sezonowymi.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz