Mazurek na Wielkanoc to ciasto obowiązkowe. Wiele smacznych mazurkowych przepisów pojawiło się już na blogu, dzisiaj mazurek makowy dla mojego makowego ciastko żercy i wszystkich innych  wielbicieli makowych wypieków. Kto powiedział, że mak zarezerwowany jest tylko dla ciast bożonarodzeniowych? No właśnie.

Prezentowany mazurek jest bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Bez trudu w każdym sklepie kupisz mielony mak, zatem odpada żmudne gotowanie i mielenie.

Mazurek jest pełen bakalii, wykończony polewą czekoladową usianą aromatyczną skórką pomarańczową, oczywiście domowej roboty. Polecam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 125 g maku + 125 ml wody lub mleka
  • 1/2-1/3 szklanki cukru pudru/ksylitolu
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 10 dkg bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
  • 1 łyżka amaretto lub olejek migdałowy
  • 50 g ciemnej czekolady + 50 ml śmietany kremówki
  • skórka pomarańczowa do ozdoby

Przygotowanie:

  • odważyć mak, zalać wrzątkiem. Do ostudzonego maku dodać miód, amaretto i pokrojone w kostkę bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć)
  • żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z wystudzonym makiem, tartą bułką i pokrojonymi bakaliami
  • na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać szpatułką i wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec 45 minut w 180*C
  • zagotować śmietanę kremówkę, wrzucić kostki czekolady, wymieszać. Polać ostudzone ciasto i równomiernie rozrzucić skórkę pomarańczową (lub ozdobić bakaliami wg własnego pomysłu)

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *