piątek, 3 kwietnia 2020

Słodkie bułeczki z dżemem

Jak wszystkim wiadomo musimy ograniczyć wyjścia z domu, ale jak wytrzymać bez świeżego pieczywa? Sytuacja zmusiła mnie do tego, że zaczęłam piec domowy chlebek i bułeczki, a dawno już takich nie jadłam..aż zapomniałam jak smakują takie domowe drożdżówki. 
Zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia jest niesamowity, a smak jeszcze lepszy 😊



Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 1 kg,
jajka 2 szt,
mleko ciepłe 1,5-2 szklanek,
drożdże 50 g,
cukier 0,5 szklanki,
sól 1/4 łyżeczki,
masło rozpuszczone 150 g,
dodatkowo:
dżem lub marmolada 1 słoik,
jajko 1 szt,

Sposób przygotowania:
Z drożdży przygotować rozczyn. Następnie wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Z wyrośniętego ciasta rwiemy kawałki, robimy z nich kulkę, rozpłaszczamy w dłoniach, nadziewamy dżemem lub marmoladą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy w 170 st. c przez 20-25 min aż bułeczki będą rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz