Domowe frytki wielowarzywne z piekarnika z ziołami włoskimi

     Tak naprawdę już nie pamiętam smaku frytek smażonych w głębokim tłuszczu. Od dawna robię frytki w piekarniku. Nie mówię, że to danie dietetyczne ale na pewno zdrowsze niż z frytury. Czasem z mężem mamy takie dni, że któreś z nas mówi: "Co dobrego zjemy? :)" i wtedy bardzo często pada odpowiedź: "Frytki z piekarnika :)"



Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera korzeniowego
  • zioła włoskie
  • gałązki rozmarynu
  • oliwa
  • sól


Wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na frytki.

Dwie blaszki z piekarnika wykładamy papierem. Na jedna wrzucamy frytki ziemniaczane a na drugą pozostałe warzywa. Obie skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami włoskimi, solą i układamy gałązki rozmarynu.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na termoobieg lub grill. Pierwsze zawsze wkładamy blaszkę marchewkowo-buraczano-selerowo-pietruszkową bo te warzywa są twardsze. Po 10 minutach dokładamy blaszkę ziemniaczaną i pieczemy jeszcze ok pół godziny. W trakcie pieczenia sprawdzamy miękkość frytek i ich zrumienienie. Możemy również poobracać frytki szpatułką.

Moim zdaniem takie frytki najlepiej smakują z ketchupem domowym popijane kefirem :)







Komentarze