Zapiekanka z makaronem bezglutenowym, cukinią i fetą z dodatkiem ziół włoskich

     Coraz więcej sklepów, a nawet popularnych dyskontów, oferuje żywność bezglutenową. Cieszy mnie to bardzo, gdyż nie muszę już specjalnie udawać się do sklepów ze zdrową żywnością a i ceny są bardziej przystępne. Nie mam alergii na gluten ale od kiedy ograniczyłam jego spożycie czuję się o wiele lepiej. Nawet po obfitym posiłku nie czuję tej ciężkości i przepełnienia. Nawet jeśli nie macie nietolerancji glutenu to od czasu do czasu nie zaszkodzi spróbować czegoś innego, nowego w codziennym jadłospisie. Mówi się, że różnorodność dostarczanych produktów wzbogaca naszą florę jelitową i podnosi naszą odporność. Dlatego warto czasem eksperymentować i otwierać się na nowe smaki.


Składniki:

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Masło rozgrzewamy na patelni i na to wrzucamy cebulkę.  Doprawiamy ziołami włoskimi, solą i pieprzem.
Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę.
Na zeszkloną cebulę wrzucamy paprykę a po chwili cukinię. Podlewamy niewielką ilością wody z makaronu i dusimy kilka minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wrzucamy ugotowany makaron oraz nasze warzywa z patelni. Delikatnie całość mieszamy. Na wierzch wrzucamy pokrojoną w kosteczkę fetę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15-20 minut.






Komentarze