Proste bułki śniadaniowe

4.5/5 (612 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 25 min pieczenia

bułki śniadaniowe przepis

Opis przepisu

Proste bułki śniadaniowe to pyszny wypiek, idealny na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie, delikatne w smaku, a dodatkowo pięknie się kroją. Te domowe bułeczki są w moim domu uwielbiane przez wszystkich. Znikają w oka mgnieniu, a najlepsze są takie cieplutkie posmarowane masłem.

Te pyszne bułeczki śniadaniowe są niezastąpione gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Jak raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś.

Domowe bułki

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

Przepis na: Proste bułki śniadaniowe

Składniki:

  • 520 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
Wyślij emailem

Proste bułki śniadaniowe - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto na kajzerki

Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 


Krok 2

Dzielimy je na 10-12 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i kulamy bułeczki aż powstaną idealne kuleczki. Przekładamy je następnie na blachę do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią (ja piekłam w dwóch tortownicach). Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 10-15 minut żeby się troszkę napuszyły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.


bułki pszenne

bułki

bułeczki pszenne

bułki śniadaniowe

bułki śniadaniowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 612

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
111 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Weronika
Weronika
6 dni temu

Robiłam kilka razy i raz wychodzą super, a raz nie. Zawsze używam drożdży instant. Kilka razy urosły super, a kilka razy wcale 😥

Anna
Anna
10 dni temu

Pyszne i pulchniutkie . Dziękuję za wspaniały przepis.

1000007857
Anna
Anna
10 dni temu

Pyszne i pulchne.

1000007857
Aneta
Aneta
1 miesiąc temu

Fajne bułeczki 😍 polecam przepis

received_1185079252462141
Amelia
Amelia
2 miesięcy temu

Czy bułki można później zamrozić?

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Pyszne!

1000038757
Aa AA
Aa AA
2 miesięcy temu

można zamiast masła dać np oliwę?

Ania
Ania
3 miesięcy temu

czy można zastąpić mąkę pszenną białą – mąką pszenną pełnoziarnistą?

Simon
Simon
3 miesięcy temu

Pycha, dziękuję za przepis. Nie dam zdjęcia bo zanim wpadłem na to że wypadałoby podziękować, rodzinka wszystkie zjadła jeszcze ciepłe 😃

Agata
Agata
3 miesięcy temu

Pomieszałam z mąką pszenna pełnoziarnistą i wyszły pyszne 👍🙂

Ewelina
Ewelina
3 miesięcy temu

Bułeczki przepyszne, te ze sklepu nawet nie mają polotu. Na pewno jeszcze zrobię.

Ola
Ola
3 miesięcy temu

Pierwszy raz piekłam bułeczki i wyszły genialne…

85113C5F-A153-4C61-9F3F-52E5E3DE73A6
Alicja
Alicja
4 miesięcy temu

a czy mozna takie ukulane bulki zamrozic przed pieczeniem?

Marlena
Marlena
4 miesięcy temu

Bułeczki przepyszne 😉 Moje dzieci się zachwycały, a to dla mnie najważniejsze ☺️
już więcej nie kupię w sklepie bułek 🙂

inbound3812651147781199881.jpg
Patrycja
Patrycja
5 miesięcy temu

Ostatnio testuje przepisy na bułki na śniadanie i kolację, ale też takie jakie będą pasować do burgerów. I na 8 przepisów to właśnie ten jest tym idealnym! Bułeczki puszyste, mięciutkie i cudowne w smaku ❤️

IMG_20231030_102715.jpg
Kasia
Kasia
6 miesięcy temu

Bułeczki przepyszne wyszły super przepis idealny na 6 gwiazdek 👍👍👍👍👍👍

IMG_20231022_174648_063.jpg
Izabela
Izabela
6 miesięcy temu

Pyszne i łatwe w zrobieniu. Piekłam wczoraj i dziś rano. Ciepłe bułeczki znikają nie wiem kiedy🤷

16978858469405361426598669228094.jpg
Sylwia
Sylwia
6 miesięcy temu

Robię już któryś raz, nieco większe bo do burgerów. Są rewelacyjne, pachnące, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Ważne żeby faktycznie 10 min wyrabiać ciasto.
Korzystałam z wielu przepisów, jednak te są najlepsze!

Julia
Julia
8 miesięcy temu

Moje tez wyszły pyszne polecam przepis 😋

IMG_0075.jpeg
Ewelina
Ewelina
9 miesięcy temu

Witam robiłam pierwszy raz bułeczki wyszły przepyszne 🙂 i zniknęły moment 🙂 Dzieci zachwycone 🙂

IMG_20230711_212531.jpg
Marta
Marta
9 miesięcy temu

Moje niestety bułeczki jeszcze nie wiem jak smakują pieką się ale uformować się to była tragedia ciasto było strasznie klejące kleiło mi się do rąk nie dało rady uformować ładnych kulek też odmierzałam wszystko na wadze.

Zosia
Zosia
10 miesięcy temu

Kurczę, moje bułeczki niestety po raz drugi nie wyszły z tego przepisu, choć odmierzałam wszystko na wadze kuchennej 🙁 Ciasto po długim czasie wyrabiania jest bardzo twarde, wydaje się ,,suche,, a po upieczeniu bułki są kruche 🙁 Czy jakiś pomysł dlaczego mogło się tak stać?

Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

Wyszło pięknie i smacznie, pierwsze koty za płoty 😉

inbound5342837112683869405.jpg
Helenka
Helenka
10 miesięcy temu

Dodałam barwnik i czarny sezam. Dobrze smakuje z truskawkami!

Pozdrawiam serdecznie 🥰

Helenka
Helenka
10 miesięcy temu

Oto one!

16857800510501479961041067835308.jpg
Monika
Monika
11 miesięcy temu

Pyszne, super przepis dziękuję ☺️🤗 Dzieci zadowolone ♥️

IMG_20230514_175525.jpg
Magdalena
Magdalena
11 miesięcy temu

Pierwszy raz pycha przepis idzie dalej do mamy i teściowej

IMG_20230510_112748.jpg
Arleta
Arleta
11 miesięcy temu

Dzisiaj pierwszy raz robiłam bułeczki z Pani przepisu. Wyszły super. Ciasto pięknie wyrosło.
Oprócz tego posmarowałam je mlekiem i opruszyłam makiem i również świetnie wyglądają. Oto one 🙂.

PCIMG_2023-05-05_22-22-04.JPG
Katarzyna
Katarzyna
11 miesięcy temu

Udały się 😁 Mała córeczka się nimi zajada 😁
Zdjęcie przed pieczeniem i po upieczeniu.
Ja posmarowałam wierzch żółtkiem.

img1682582919813.jpg
Rafał
Rafał
1 rok temu

A po co jajko skoro nie wiadomo gdzie idzie

Elżbieta
Elżbieta
1 rok temu

Mam i ja 🙂

856990EA-BDAC-44C2-BCB4-3C68375D39C7.jpeg
Małgorzta
Małgorzta
1 rok temu

A można posmarować jajkiem a nie wodą?

Monika
Monika
1 rok temu

Dziękuję🙂. Przepis bardzo mi się spodobał, wczoraj zrobiłam zaczyn😄lecz nie miałam mąki pszennej. Dodałam chlebową750, czarnuszkę i słonecznik, wyrobiłam ciasto i zostawiłam na noc. Rano wyrobiłam jeszcze raz i uformowałam małe bułeczki, piekłam 30min. Są przepyszne i bardzo polecam ten przepis.

20230326_091527.jpg
Paulina
Paulina
1 rok temu

Robiłam dziś po raz pierwszy i wyszły pyszne! ☺️

Aneta
Aneta
1 rok temu

Moje pierwsze bułki jakie spróbowałam to z tego przepisu i wyszły przepyszne

IMG_20230317_173105.jpg
Karo
Karo
1 rok temu

Przy pierwszym podejściu do pieczywa wybrałam właśnie te bułki i wyszły świetne, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo błyskawicznie zniknęły 😁 jedynym ich minusem jest mała ilosc, zatem czy chcąc podwoić czy nawet potroić ilość skladników proporcje zostają zachowane tzn wszystko x2/x3?

Karo
Karo
1 rok temu

Dziękuję za odpowiedź, będziemy jutro szaleć 🙂

Magda
Magda
1 rok temu

Czy można dodać słonecznik łuskany do ciasta ??

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Czy bułki należy posmarować żółtkiem przed pieczeniem czy bez?

Kinga
Kinga
1 rok temu

Pyszne, miękkie ale mało słone

20230127_224015.jpg
Marta
Marta
1 rok temu

Bułeczki przepyszne 🙂 zaczęłam swoją przygodę z domowym pieczywem i jak ma pierwszy raz wyszły super 😊

IMG_20230126_205649.jpg
Karolina
Karolina
1 rok temu

A czy mogę użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej? Tylko takie pieczywko mogę jeść:)

Dorota
Dorota
1 rok temu

Nie wiem co zrobiłam źle, ale musiałam dosypać z pół szklanki mąki bo mimo że robot z hakiem wyrabiał 20 minut, ciasto nadal nie dało się formować. Bułki w smaku bardzo było czuć drożdżami i bardzo się kruszyły. Wyszły mi też nieslone chociaż dałam więcej soli. Moje skończyły w koszu niestety

Ewa
Ewa
1 rok temu
Reply to  Dorota

Przykre to co pani pisze w ostatnim wersie, pieczywa się nie WYRZUCA!!!! JEST TYLE MOŻLIWOŚCI ŻEBY JE PRZEROBIĆ NA MIELONA, ODDAĆ DO LODÓWEK LUDZIOM BIEDNYM. BARDZO NIE ŁADNIE

Wanda
Wanda
1 rok temu

Bułeczki pyszne, godne polecenia .

Agnieszką
Agnieszką
1 rok temu

Fajne

Małgorzata
Małgorzata
2 lat temu

No naprawdę rewelacyjne. Jak wkładałam do piekarnika to taka sceptyczna byłam. Bo średnio mi wyrosły. A tu proszę. Pycha.

Claudia
Claudia
2 lat temu

Jeśli używam drożdży instant to ile wody daje do ciasta? Też 250ml?

John
John
1 rok temu

Ale jaka dokładnie mąkę użyć to już nie napisałaś. A szkoda…

Mejson
Mejson
1 rok temu
Reply to  John

Wystarczy pomyśleć 😅

Sylwia
Sylwia
2 lat temu

Po prostu pyszne

Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Bułeczki super, przepis bardzo dobry, nawet taki laik jak ja może zrobić pyszne bułki. Robiłam po raz pierwszy i wiem, że więcej nie kupię ze sklepu.

Dorota
Dorota
2 lat temu

Czy takie bułki można zamrozić? A jeśli tak to lepiej po upieczeniu czy może tylko częściowym upieczeniu?

Mika
Mika
2 lat temu

Wszystko wygląda bardzo fajnie ale poprosiła bym o poprawienie czasu bo nie ma opcji aby zmieścić się w 105 min jeśli co chwilę mamy coś odstawiać na 10 min plus łączenie składników plus samo wyrabianie i pieczenie. Jest to wprowadzanie w błąd. Myślałam że wyrobie się w dwie godziny a niestety tak się nie stało.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Mika

Dwa razy odstawiamy na 10 minut – rozczyn i bułki do napuszenia, a nie co chwilę… 🙂 Czas pieczenia jest również podany.

Bułki pszenne

Domowe pieczywo to najlepsze co może być. To naprawdę tani wypiek na bazie suszonych lub świeżych drożdży, który jest uwielbiany przez wszystkich. Bułki pszenne są idealne na śniadanie czy kolację. Domowe bułeczki śniadaniowe, upieczone we własnej kuchni nie zawierają takiej ilości chemii, spulchniaczy i innych dodatków co te ze sklepu.

Bulki

Bułki są naprawdę mięciutkie i delikatne w smaku. To co w nich bardzo lubię to to, że pięknie się kroją i są świetnym dodatkiem do kanapek. Takie domowe bułeczki pszenne są przez nas uwielbiane. U mnie w domu znikają w oka mgnieniu, a muszę przyznać, że te najlepsze są takie jeszcze cieplutkie posmarowane jedynie masełkiem. Do tego wędlina czy świeży drobiowy pasztet… Coś niesamowitego!

Bułki śniadaniowe

Te chrupiące bułki śniadaniowe są naprawdę niezastąpione w momencie kiedy wstaniesz rano, a zabraknie Ci świeżego pieczywa do śniadania. Jeżeli tylko raz je przygotujesz to jestem pewna, że się w nich zakochasz, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak wcześniej. Jeśli poszukujesz innych przepisów na świeże, domowe pieczywo to polecam wypróbować kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

 

RozwińZwiń