Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami pysznych jabłek. Dla Was takie racuchy to też smak dzieciństwa?

U nas najlepsze racuchy robiła babcia. Kiedy przestała gotować, racuchy wychodziły już nie takie. Nikt nie wiedział, jak przygotować je, by wyszły takie jak te babcine.

W końcu udało mi się znaleźć przepis, który doskonale oddaje smak tamtych lat. Drożdżowe racuchy z jabłkami, takie jak od babci:)

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 25-30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sporą szczyptę soli.

Mleko podgrzewamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (powinno być ciepłe, ale nie gorące).

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier oraz jajka, mieszamy rózgą do połączenia. Mieszankę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego ciasta.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Moc palnika zmniejszamy. Za pomocą łyżki wykładamy na olej porcje ciasta i smażymy racuchy z obu stron na złoto.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Uwagi: nie trzeba czekać, aż drożdże zaczną rosnąć. Nie trzeba wyrabiać, ciasto wystarczy wymieszać.

Racuchów wyszło tyle ile widać na zdjęciu + jeszcze kilka sztuk.

Inspiracja