środa, 1 kwietnia 2020

Spaghetti Carbonara

Błyskawiczne danie, z  przepysznym kremowym sosie.
Do mojego przepis do sosu dodaję śmietanę - a jest to kwestia sporna z oryginalnym przepisem na Carbonarę, mimo wszystko mam nadzieję że zasmakuje :)


Składniki na 2 porcje:

  • około 400 g makaronu 
  • 4 żółtka
  • 200 g śmietany 30%
  • 70 g startego parmezanu
  • boczek ile kto lubi ( u mnie ok 500 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Boczek wysmażyć na głębokiej patelni do momentu, aż będą chrupiące.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić i jeszcze gorący wrzucić do bekonu.
Dodać oliwę i chwilkę podsmażyć.



W trakcie podsmażania makaronu trzeba zrobić sos.
Trzepaczką porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji śmietanę, żółtka, sól i pieprz.

Sos wlać do makaronu.
Mieszać, aż sos zacznie lekko gęstnieć ( trzeba uważać żeby nie zrobić jajecznicy!). Sos musi być płynny i kremowy.

Doprawić do smaku.







Przed podaniem można lekko posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Jak dla mnie najlepszy przepis, bardzo kremowy sos
    Pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń