Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chleb bez drożdży

Chleb bez drożdży

Niesamowicie prosty i super pyszny chleb bez drożdży! To fantastyczny przepis na chlebek na sodzie lub na proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto chlebowe wyrośnie. Nie trzeba nawet wyrabiać ciasta!

- chlebek się nie kruszy 
- tylko kilka minut szykowania
- pyszny chleb bez drożdży i zakwasu
- bez mieszania ciasta i bez wyrastania

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: chlebek o wadze 760 gramów

Kaloryczność kcal: 260 w 100 g chleba
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 400 g mąki pszennej np. tortowej - niecałe 2,5 szklanki
  • 1,5 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub pół na pół z sodą oczyszczoną
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki dowolnego oleju
  • dodatkowo: 2 łyżki sezamu lub płatków owsianych

Chleb bez drożdży

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kefir użyty do upieczenia chleba nie może być zimny. Powinien mieć minimum temperaturę pomieszczenia. 

Czas pieczenia: około 40 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 
Wymiar keksówki: 28 x 10 x 8 cm

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam też sezam, którym obsypałam formę oraz wierzch chlebka. 

Chleb bez drożdży, 1

Chleb bez drożdży, 2

Przepis na chleb bez drożdży

W jednej misce umieść razem niecałe 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (da radę również mąka poznańska, wrocławska oraz luksusowa). Potrzebujesz zatem około 400 gramów mąki (ja użyłam mąki uniwersalnej). Dodaj też płaską łyżeczkę soli oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Możesz też użyć pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszaj razem sypkie składniki lub przesiej je do drugiej miski. 

Porada: Chlebek najlepiej wyrasta na mieszance sody i proszku do pieczenia. 

Chleb bez drożdży, 3

Do mieszanki suchych składników wlej 1,5 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. Chleb bez drożdży uda się również z jogurtem naturalnym (nie polecam jogurtów bez laktozy, ponieważ są za słodkie). Bardzo ważne jest to, by kefir nie był zimny. Jeśli wyjmujesz go prosto z lodówki, to możesz odmierzyć półtorej szklanki i umieścić w szklanym naczyniu. Naczynie zanurz do połowy np. w garnku z gorącą wodą i mieszaj kefir aż się ogrzeje. Może być nawet lekko ciepły.

Całość mieszaj łyżką do momentu, gdy ciasto zrobi się całkowicie jednolite. 
Chleb bez drożdży, 4

Formę posmaruj wcześniej łyżką oleju i obsyp płatkami owsianymi lub sezamem. Możesz też użyć kaszy manny lub otrębów. Moja foremka miała długość 28 cm (mierzone u podstawy), szerokość 10 cm i wysokość 8 cm. Resztę użytej "posypki" wysyp na wierz ciasta chlebowego. Drugą łyżkę oleju wylej na wierzch ciasta i rozprowadź po całej powierzchni np. pędzelkiem kuchennym. Możesz dać też trochę więcej oleju. Dzięki niemu skórka w chlebku będzie super chrupiąca. 
Chleb bez drożdży, 5

Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem umieść w komorze piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Chleb bez drożdży piecz przez około 40 minut. Powinien pięknie wyrosnąć i zrobić się rumiany. Nie polecam piec chlebka dłużej niż 50 minut, by go niepotrzebnie nie wysuszać. U mnie jest idealny zawsze po 40 minutach pieczenia. 

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na kilka minut. Następnie otwórz je do połowy. Po kolejnych paru minutach możesz wyjąć foremkę z piekarnika. 

Chleb bez drożdży, 6

Gdy keksówka nie będzie już bardzo gorąca, możesz wyjąć chlebek z foremki i odłożyć go do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb bez drożdży najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. 
Chleb bez drożdży, 7

Chleb bez drożdży, 8

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2828 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chleb bez drożdży

Bardzo długo zbierałam się do tego, by pokazać Wam jak w bardzo prosty sposób można upiec chleb bez drożdży zdrowy i do tego super pyszny. Szykuję go na różne sposoby, jednak zdecydowała się na taki najbardziej podstawowy i przy tym również mój ulubiony przepis na chleb bez drożdży. Jest to wyjątkowo prosty przepis na chleb bez drożdży. Polecam go piec jeśli nie macie w domu ani drożdży, ani zakwasu. Tutaj podaję Wam przy okazji przepis na zakwas na chleb. Z takiego zakwasu możecie upiec dowolny wypiek, i pszenny i żytni. Zastanawiasz się nad tym jak upiec chleb bez drożdży, by był pięknie wyrośnięty i pyszny? Zapraszam po mój sprawdzony przepis na chleb na sodzie lub też jak wolisz na domowy chleb na proszku do pieczenia. Mój chleb na proszku do pieczenia to prawdziwy hit. Zapraszam też po przepis na chleb oraz po przepis na bułki. Zobacz też ciasto na pizza bez drożdży. Zapraszam też po przepis na pyszny, domowy chleb żytni

Chleb na sodzie

To, że jest to chleb bez drożdży i zakwasu, to nie znaczy, że nie jest zdrowy. Taki chleb bez drozdzy jest zapewne znacznie zdrowszy niż większość wypieków, które można zakupić w marketach. Są to bowiem zazwyczaj bułki i chleby pieczone z bułeczek z głębokiego mrożenia. Jeśli planujesz chleb bez drożdży przepis, to warto wiedzieć, że musisz użyć do niego albo proszek do pieczenia albo też sodę oczyszczoną. Możesz też wymieszać ze sobą sodę i proszek w proporcji pół na pół. Tutaj nie trzeba wówczas czekać na to, aż ciasto wyrośnie. Nie trzeba go nawet wyrabiać. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki a następnie umieścić w natłuszczonej foremce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Jest to zatem zdecydowanie bardzo szybki chleb bez drożdży. Wiele osób boi się tego, że chleb pieczony na sodzie lub proszku do pieczenia będzie smakował trochę jak słone ciasto. Jeśli jednak zastosujesz kefir, maślankę, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny, to chlebek nie będzie się kruszył. Możesz zatem upiec chleb z proszkiem do pieczenia lub też pyszny chleb na sodzie. Ważne jest w tym przepisie to, by nie dodawać do masy chlebowej jajek. Taki chleb na proszku do pieczenia bez jajek będzie super pyszny. Koniecznie sprawdź też mój przepis na bułki bez drożdży