Chałka z rodzynkami i migdałami

Dziś wjechała chałka, to kolejny sprawdzony przepis mojej mamy. Początkowo miałam go nie publikować, ale było tyle pytań na Instagramie, że postanowiłam i tu napisać 😉


Składniki:
125 ml mleka ciepłego 
50 g cukru 
15 g drożdży świeżych, pokruszonych 
335 g mąki pszennej, (dodatkowa do oprószenia blatu)
szczypta soli 
50 g miękkiego masła,pokrojonego na kawałki 
30g rodzynek 
garść migdałów w płatkach, do posypania chałki
zółtko do posmarowania chałki 




Przygotowanie:
✅ mleko, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki, wymieszać w misce i odstawić na 15 min pod przykryciem

✅ dodać pozostałą mąkę, sól i masło

✅ ciasto wyrobić

✅ dodać rodzynki i kolejny raz wyrobić ciasto

✅ciasto podzielić na 3 równe kawałki.

✅na oprószonej stolnicy uformuj wałek z każdego kawałka

✅sklej na górze i zapłać warkocz

✅gotowy warkocz przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i pozostaw pod przykryciem (użyj ścierki) ok 20 min

✅chałkę posmaruj rozstrzelanym żółtkiem i posyp płatkami migdałów

✅ chałkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 25-30 minut


Smacznego!  

Komentarze

Popularne posty