poniedziałek, 30 marca 2020

ZAWIJASKI CZOSNKOWE

   Pyszne orkiszowe zawijaski maślano - czosnkowe . Fajny dodatek do zupy , do grilla,ale same też smakują rewelacyjnie.


Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 op tj 7 g suchych drożdży
  • 250-300 ml wody letniej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 80-100 g masła 
  • 5 ząbków czosnku
  • świeża bazylia ( bądź suszona)
  • sól
Mąkę i drożdże wsypać do miski,wymieszać.Dodać olej,cukier oraz sól - mieszać ok 8 minut stopniowo wlewając wodę,aż powstanie kula. Miskę przykryć,odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie : roztopić masło,przestudzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię,posolić i wymieszać. Odstawić by masło lekko stężało.

Wyrośnięte ciasto podzielić n 2-3 części. Rozwałkować na niezbyt cienkie prostokątne placki. Posmarować masłem czosnkowym. 
 
Placki złożyć na pół,następnie pokroić w 2-3 cm szerokości paski dowolnej długości.

Paski zwinąć po 2 razy z obu stron do środka( nie muszą być idealnie zwinięte). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować masłem,posypać bazylią - jeśli nie masłem do roztrzepanym jajkiem. 

Odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia. 
Zawijaski piec ok 20 min w 200 st C. na jasnozłoty lub złoty kolor.


Jest to świetny sposób by spędzić czas w kuchni z bliską osobą.U Mnie zawijaski skręcał mąż,ja wałkowałam i smarowałam masełkiem. Polecam tą formę rozrywki z mężem czy dziećmi.

1 komentarz: