piątek, 27 marca 2020

Podówjnie kremowa kostka orzechowa

 Podówjnie kremowa kostka orzechowa

Dziś coś ekstra, pyszne, efektowne warstwowe ciasto orzechowe z dwoma kremami - waniliowym i czekoladowym na kruchym spodzie. Zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem.

Kruche ciasto: 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajo
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. 

Ciasto orzechowe: 
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mielonych orzechów (użyłam włoskich, ale mogą być migdały lub orzechy laskowe)
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści a piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy  ok 30 minut w 180 st. C

Krem:
  • 6 żółtek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru lub 4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy) 
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania
W kubku mieszamy żółtka, budynie i 1/2 szklanki cukru (można zmiksować) Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, a na wrzące wlewamy mieszaninę z kubka i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu i dalej ucieramy. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Złożenie ciasta:
Na kruchym spodzie rozsmarowujemy dżem  i przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Natomiast na kremie czekoladowym rozsmarowujemy krem śmietankowy i posypujemy jeszcze całość wiórkami lub płatkami migdałowymi. 

Podówjnie kremowa kostka orzechowa

Podówjnie kremowa kostka orzechowa

10 komentarzy:

  1. Co zrobić z olejem w opisie ciasto orzechowe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Co zrobić z olejem w opisie ciasto orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Jak wlać ostudzoną czekoladę do kremu, jeżeli ostudzona zastyga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie może całkowicie zastygnąć najlepiej jakby miała temperaturę kremu

      Usuń
  4. Ile masła do ciasta kruchego 125g czy 100g bo są różne masła?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...