Danie obiadowe z kurczaka, mascarpone, pieczarek i makaronu. Całość posypuję tartym parmezanem.
Składniki:
- 350 g mięsa z piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 250 g mascarpone
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- olej do smażenia
- 350 g makaronu
- tarty parmezan do posypania
Pieczarki pokroić na dość cienkie plastry.
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
W międzyczasie makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pieczarki.
Następnie dodać kurczaka, doprawić solą, pieprzem i estragonem.
Dodać wyciśnięte ząbki czosnku i smażyć przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać mascarpone i wymieszać.
Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż mascarpone dobrze się rozpuści.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Danie podawać z makaronem, posypane startym parmezanem.
Można posypać liśćmi świeżej bazylii.