3/27/2020

3/27/2020

Deser karmelowo-jogurtowy z orzechami



Aby jakoś umilić sobie ten wyjątkowy czas, mam dla Was super pomysł na obłędny deser karmelowy. Jest bardzo efektowny, ale też łatwy w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli z nim większego problemu. Nie wymaga też skomplikowanych składników (nie musicie go dekorować makaronikami ;-)). Tak więc, smacznego!

Składniki:

  • ulubione ciasteczka (n. biszkopty)
  • orzechy włoskie
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g żelatyny rozpuszczonej w 40 ml ciepłej wody
  • 150 g cukru białego lub trzcinowego
  • 60 g masła
  • 80 ml śmietanki 36% lub 60 ml mleka
  • opcjonalnie sól

Wykonanie:
Cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (nie mieszamy go łyżką, a jedynie potrząsamy garnkiem). Gdy cały się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę masło, energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie powoli wlewamy śmietankę/mleko cały czas mieszając. Można dodać szczyptę soli. Studzimy. 


Jogurt mieszamy z ostudzonym karmelem (trochę zostawiamy do dekoracji) oraz rozpuszczoną żelatyną (powinny mieć tę samą temperaturę, aby ładnie się rozprowadziły i nie powstały grudki). Odstawiamy do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć. 


Na dno szklanki wsypujemy pokruszone ciasteczka, przekładamy tężejącą masę jogurtową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi, ewentualnie ciasteczkami, tuż przed podaniem polewamy dodatkowo karmelem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz