środa, 25 marca 2020

Karpatka






Pyszna, lekka, tradycyjna.
Ten wypiek jest już po części zapomniany przez wiele rodzin, nie gości już tak często na stołach jak kiedyś.
Przepis na ciasto parzone, które zawsze wychodzi i nie opada.








Ciasto parzone:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
Masło podgrzewamy w rondelku z wodą i solą do zagotowania. 
Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Gdy ciasto będzie jednolite całkowicie studzimy.
Do zimnego wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy.
Na sam koniec wsypujemy przesiany proszek do pieczenia i całość mieszamy do porządnego połączenia.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie blachy o wymiarach 25x 35 cm i pieczemy w 200^C przez około 25minut (do ładnego zarumienienia się ciasta z wierzchu)

-Jeśli mamy dwie takie same blaszki możemy upiec oba blaty jednocześnie, trzeba tylko pamiętać żeby piec je na tej samej wysokości piekarnika
-Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy osobno, jedna po drugiej

Krem waniliowy:

  • 700 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g )
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła
500 ml mleka podgrzewamy z solą i cukrem, w reszcie mieszamy żółtka i proszek budyniowy. 
Gotujemy budyń.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy i dodajemy partiami chłodny budyń.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia wierzchu
Gotowy krem wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Przepyszne ciasto.
    Chrupiące z kremowym nadzieniem
    Smak jak z najlepszej cukierni! Jestem zakochana w tym przepisie

    OdpowiedzUsuń