Bułki pszenne z sezamem

Proste do zrobienia domowe bułki, które nie wymagają wiele pracy. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, i dzięki dodaniu do ciasta masła dość długo zachowują świeżość. Takie bułki to dobry pomysł, gdy zabraknie nam pieczywa lub po prostu nie chce nam się iść do sklepu.


Na 8 bułek:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
100 g masła
25 g drożdży
1 jajko L
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sezamu 


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/2 szklanki mleka i 3 łyżki mąki, rozmieszać. Tak powstały zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Masło rozpuścić i ostudzić.
Kiedy zaczyn jest gotowy (pojawiły się pęcherzyki powietrza, zwiększył objętość) do zaczynu dodać resztę mleka, mąki, żółtko jajka i sól. Wyrobić do połączenia się składników, a następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie wyrobić. (Ciasto można wyrabiać ręcznie lub końcówką hakową miksera). Ciasto przykryć czystą ściereczką, a następnie odstawić  na przynajmniej 1 h, ciasto musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie podzielić na osiem części i uformować bułeczki. Bułki zostawić na piętnaście minut aby ponownie podrosły. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Bułki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec ok 20 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne