wtorek, 24 marca 2020

Bułeczki z jabłkami i kruszonką



Ponoć wyrabianie ciasta to najlepszy relaks dla umysłu, zatem upieczenie takich bułeczek z jabłkami i kruszonką mogłoby przynieść podwójną korzyść - pozwolić się odstresować sobie i sprawić przyjemność bliskim:)

Pracując nad zdjęciami na komputerze zauważyłam, że tak przytulone do siebie w foremce przypominają six pack. I co z tego, że jest ich 8... Po tym przymusowym siedzeniu w domu to przynajmniej na bułeczkach mam rzeźbę :)

Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:

Bułeczki z jabłkami i kruszonką


Składniki (na 8 sztuk):
350g mąki
15g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)
50g cukru
1 jajko
1 żółtko
170ml mleka
50g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka oleju

2 jabłka (np. szara reneta, antonówka)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
białko do posmarowania

kruszonka:
40g mąki
40g cukru
20g masła


Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Można również masło rozpuścić i przestudzić, a następnie dodać do ciasta.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Ciasto podzielić na 8 części, każdą uformować w kulkę. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć jabłka, ciasto zlepić, formując bułeczkę.
Bułeczki układać w formie (u mnie 20x30cm, ale można większą, żeby bułeczki nie sklejały się ze sobą podczas wyrastania i pieczenia). Bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia na ok 25 minut).
Gdy bułeczki podrosną, posmarować rozmąconym białkiem, posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC (termoobieg lub góra dół). Jeśli bułeczki pieczemy na większej blaszce i one leżą osobno, czas pieczenia będzie krótszy - ok 20 minut. Na dno piekarnika można postawić naczynie z gorącą wodą, tak pieczone ciasto drożdżowe lepiej rośnie i jest jeszcze bardziej pulchne.
Upieczone bułeczki studzić przykryte ściereczką.
Smacznego!


2 komentarze:

Drukuj