Galette z gruszkami


Krucha gruszkowa galette - rustykalna francuska tarta z zawiniętym nieregularnym brzegiem, a w środku cienka warstwa nadzienia z pysznych gruszek. Do tego ewentualnie kilka kropel syropu klonowego i mamy podwieczorek idealny.

Składniki:
na ciasto:
szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szkl. mąki pszennej razowej
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
110 g masła
60 g zimnej wody

dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
jajko
łyżka mleka
łyżka cukru brązowego

nadzienie:
4-5 gruszek
cynamon i/lub kardamon
łyżka cukru brązowego

  • Obie mąki przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wodę. Mikserem lub ręcznie wyrobić całość ma gładkie ciasto. Zagnieść w kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać z cukrem i przyprawami.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 30 cm. Przenieść na blaszkę, a środek posypać bułką tartą, zostawiając około 3 cm margines.
  • Na podsypanym spodzie ułożyć plasterki gruszek, a brzeg ciasta zawinąć do środka, tak aby nachodził na nadzienie. 
  • Następnie brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać cukrem brązowym.
  • Tak przygotowane galette wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż brzeg ciasta się zarumieni.
  • Po lekkim przestudzeniu można polać tarty solonym karmelem, syropem klonowym lub miodem.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne