Skip to content

Piersi gęsi pieczone z żurawiną i sałatka ze szpinaku

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Piersi gęsi pieczone z żurawiną to mój sposób na gęsinę. Piersi gęsi najpierw marynuję z winem i przyprawami, następnie obsmażam, by skórka uwolniła tłuszcz a potem piekę pod przykryciem. Cały myk przy przygotowaniu tych piersi gęsi polega na tym, by mięso piekło się długo ale w niskiej temperaturze. Wtedy nie będzie wyschnięte, ale dobrze wypieczone. Pozostanie soczyste. Musimy pamiętać, że gęsina to czerwone mięso  i wymaga innego traktowania jak kurczak pomimo swojego drobiowego rodowodu.

Piersi gęsi pieczone z żurawiną można podać na kilka sposobów. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy do obiadu, możemy nimi wzbogacić swoją ulubioną kanapkę, a także możemy podać ją z sałatką. Mnie osobiście taka wersja z sałatką na słodko najbardziej przypadła do gustu, dlatego też przepis na sałatkę ze szpinaku także podaję poniżej. Może też się przyda?

Całość wychodzi aromatyczna, w słodkiej nucie i po prostu pyszna! Jeżeli chcesz przygotować piersi gęsi dobrze wypieczone, to ten przepis będzie jak znalazł.

piersi gęsi pieczone

Piersi gęsi pieczone z żurawiną

Piersi gęsi pieczone z żurawiną – składniki:

  • szklanka bulionu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 pojedyncze piersi z gęsi ze skórką

Marynata do mięsa – składniki:

  •  pół szkanki czerwonego, pół słodkiego wina
  •  dwie łyżki dżemu z żurawiny
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • dwie łużki octu winnego lub ryżowego
  • łyżka miodu.

 

Piersi gęsi pieczone z żurawiną – wykonanie:

Piersi oczyścić z błonek czy niepotrzebnych kostek. Umyć. Skórkę  na wierzchu naciąć w kratkę. Mięso umieścić we foliowym woreczku i zalać je pomieszanymi składnikami marynaty. Wstawić na noc do lodówki, a najlepiej na całą dobę.

Piersi wyjąć z marynaty (marynatę zostawić) i obsmażyć na je na patelni. Najpierw smażyć  na rumiano po stronie skórki, aby wytopił się tłuszcz, a następnie po drugiej stronie. Skórka powinna się ładnie wytopić, jeżeli będziemy piekli mięso razem z nią.

Do garnka kamiennego (czy np. naczynia żaroodpornego z pokrywką) wlać bulion, włożyć piersi z gęsi wraz z marynatą (skórką do góry), wsypać żurawinę. Przykryć, wsunąć do piekarnika i piec w 120 stopniach przez 2,5 godziny.

Mięso wyjąć na deskę do krojenia, owinąć folią aluminiową i zostawić na 15 minut. Po tym czasie można je pokroić. Kroimy ze skórką lub bez – wedle uznania.
Podajemy z żurawiną, ryżem lub pieczonymi ziemniakami, na kanapce czy dodajemy np. do sałatki.

 

 

Sałatka ze szpinaku

Sałatka ze szpinaku –  składniki:

  • opakowanie świeżego szpinaku baby 200 g
  • garść suszonej żurawiny
  • garść ulubionych pestek (u mnie słonecznik, dynia i sezam)
  • pół czerwonej cebuli
  • dwie szczypty pieprzu
  • sos: łyżka miodu, dwie łyżki soku z cytryny.

Sałatka ze szpinaku – wykonanie:

Szpinak umyć i usunąć twarde końcówki listków. Włożyć do naczynia. Dołożyć pestki oraz żurawinę. Cebulkę pokroić na bardzo drobną kostkę i także dodać do sałatki. Wszystkie składniki skropić sokiem z cytryny oraz miodem, oprószyć pieprzem. Połączyć.

Sałatka idealnie smakuje z pieczonym mięsem.

 

Smacznego!

 

sałatka ze szpinaku

 

1 Comment

  1. Wędliny z Dębiny
    24 marca, 2020 @ 12:13 pm

    Mięso i żurawina to jedno z najlepszych połączeń smaku, można powiedzieć 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *