niedziela, 22 marca 2020

Jawor

Słyszeliście o takim cieście? Znalazłam ten przepis w bardzo starym zeszycie mojej mamy. Trochę w nim pozmieniałam po swojemu. Ciasto wychodzi bardzo spore, a poza tym nie jest drogie a bardzo smaczne. Zapraszam wszystkich  zainteresowanych do wypróbowania :)




Składniki blaszka 23/33:
ciasto kruche:
mąka pszenna 2,5 szklanki,
cukier puder 70 g,
margaryna 250 g,
śmietana 18% 3 łyżki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
żółtka 5 szt,

piana:
białka 5 szt,
cukier kryształ 1 szklanka,
mąka pszenna 40 g,
mąka ziemniaczana 70 g,
masło roztopione 100 g,
amoniak 1/4 łyżeczki,

biszkopt orzechowy:
jajka 6 szt,
cukier kryształ 1 szklanka,
masło 100 g,
mąka pszenna 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 0,5 łyżeczki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
orzechy włoskie mielone 100 g,

masa:
mleko 500 ml,
cukier 4 łyżki,
budyń śmietankowy 1 szt,
masło 200 g,

ponadto:
dżem z czarnej porzeczki 0,5 słoika,
orzechy włoskie 100 g,

polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 4-5 łyżek,

Sposób przygotowania:
Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść razem z papierem do blaszki. Ciasto smarujemy dżemem i posypujemy pokruszonymi orzechami. 
Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie wlewamy powoli rozpuszczone i ostudzone masło i cały czas miksujemy na małych obrotach miksera. Dodajemy wymieszane mąki oraz amoniak. Pianę wykładamy na ciasto i pieczemy w 170 st.C przez 35-40 min.
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier następnie po jednym żółtku oraz rozpuszczone i ostygnięte masło. Na koniec wsypujemy mąki oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Masa: 300 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek i mieszamy. Gotujemy przez 3 min. cały czas mieszając. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. 
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu. 
Biszkopt  smarujemy kremem i przykrywamy ciastem kruchym z pianą. 
Czekoladę łamiemy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz