niedziela, 22 marca 2020

Pizzerinki





Dla miłośników pizzy, na potkania towarzyskie lub zwykłą kolacje.
Pizzerinki z tego przepisu wychodzą niezwykle chrupiące i smaczne.
Cieniutkie ciasto i dowolne dodatki.
Bardzo polecam !:)









Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1.5 godziny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kulki i rozkładamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozpłaszczamy i nadajemy kształt palcami.

Sos pomidorowy:
  • 1 mała cebula
  • 250 ml passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów z puszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • bazylia, oregano
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlewamy pomidory, dodajemy wszystkie przyprawy do smaku i całość dusimy na średnim ogniu około 15 minut.

Sosem smarujemy spód pizzerinek.

Na wierzch dajemy ulubione składniki i posypujemy serem.

Pieczemy 20 minut w 200^C.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pyszności!
    Robiłam wczoraj na kolację i powiem tyle - mięciutki środek, chrupiące ciasto!
    Bardzo polecam i na pewno będę wracać do przepisu

    OdpowiedzUsuń