Bułeczki drożdżowe z masą daktylowo-chałwową

Ostatnie dni zajadaliśmy się bułeczkami drożdżowymi z masą daktylowo-chałwową. Drożdżówki upiekłam bez grama cukru, a i tak były nieprzyzwoicie słodkie. Do uczynnienia drożdży w cieście użyłam miodu, a słodycz nadzienia płynie z daktyli. Smak chałwy uzyskałam przez dodatek tahini do masy daktylowej. Po prostu pychota!

Jeśli masz ochotę na te smaczne bułeczki, zapraszam do przepisu:)

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g mleka
  • 40 g masła
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko+1 żółtko

Do posmarowania:

  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka

Składniki na nadzienie:

  • 150 g suszonych daktyli
  • woda do namoczenia
  • 2 łyżki tahini

Przygotowanie:

  • daktyle zalać gorącą wodą w takiej ilości, by je przykryć. Odstawić na 30 minut
  • przygotować ciasto drożdżowe
  • z połową wody z moczenia daktyli przy użyciu ręcznego blendera zmiksować owoce. Gdyby masa była za gęsta dolać więcej wody. Wymieszać z pastą tahini. Masa powinna być smarowna, ale gęsta
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt około 55 × 35 cm. Na połowie ciasta rozsmarować masę daktylową i przykryć resztą ciasta. Złożone ciasto pociąć w 3 cm paski. Każdy pasek z osobna skręcić spiralnie wzdłuż własnej osi i zwinąć kształtną bułeczkę zawijając końcówkę pod spód. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na około 20 minut
  • posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem wymieszanym z mlekiem
  • piec 25 minut w 180*C do zrumienienia
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *