marca 21, 2020

PIECZONA KACZKA W JABŁKACH Z TYMIANKIEM




Pieczona kaczka z jabłkami, czosnkiem i tymianek w akompaniamencie pysznych pieczonych ziemniaczków. To klasyka gatunku. Idealny obiad dla wszystkich mięsożerców, jak i dla tych, którzy jedzą mięso okazjonalnie (czyli mnie)- bo to danie jest warte grzechu. Kaczka pieczona z jabłkami i tymiankiem, to taki mój niezawodny przepis na kaczkę, roboty przy tym daniu jest na całe 5 minut, a po zrobieniu wszyscy domownicy wychwalają Cię pod niebiosa ;-). Co ważne to danie możecie zrobić też z kurczakiem, ale o tym napisze niżej. 
To co robimy razem?





PIECZONA KACZKA W JABŁKACH Z TYMIANKIEM


- 1 kaczka
- 8- 6 ząbków czosnku w łupinie
- świeże gałązki tymianku
- sól morska
- cytryna niewoskowana
- 1-2 jabłka najlepiej kwaskowate
*opcjonalnie sos sojowy


Kaczkę ułóż na patelni żeliwnej (musi być głęboka) - w zastępstwie możesz użyć innego naczynia.

Do środka kaczki włóż pokrojoną na plastry połówkę wyparzonej cytryny, 4 ząbki czosnku i kilka gałązek tymianku.

Dookoła kaczki poukładaj pocięte na ósemki jabłka, tymianek wciśnij między mięso a jabłko.

Całość posyp solą morską i natrzyj kaczkę tymiankiem. Jeśli masz w domu sos sojowy to użyj go i polej nim kaczkę (max do 2 łyżek).

Kaczkę pieczemy w zależności od jej wagi około 2 godziny jeśli będzie bardzo duża to dłużej.
Moja to taka standardowa wielkość piekłam ją dwie godziny.

Pierwszą godzinę piekłam w temp. 170°C, grzanie dół.
Drugą godzinę piekłam w temp. 180°C grzanie dół, ostatnie 15 minut + termoobieg.


*ważne czosnek pieczemy w łupinie dzięki czemu nie spali się. Po upieczeniu rozcinamy łupinę i mamy idealny kremowy czosnek do mięsa lub do ziemniaków, kaszy czy chleba w zależności z czym podajesz kaczkę.






PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Z TYMIANKIEM I CZOSNKIEM


- około 7- 8 młodych podłużnych i dość sporych ziemniaków (wybierz te odmiany żółtej, białe nie smakują tak dobrze i gorzej się pieką ze względu na niższą zawartość skrobii)

- 4-6 ząbków czosnku

- 3 łyżki olej rzepakowy

- 2 łyżki masło

- sól morska

- świeży tymianek




Ziemniaki obierz ze skórki, potnij na ćwiartki.
Polej olejem, masłem, posyp tymiankiem świeżym, dodaj czosnek w łupinach.

Całość pieczemy w wysokiej temp. 230-240° C
Ziemniaki pieczemy aż będą złote. 
Celowo nie piszę czasu pieczenia ponieważ każdy z nas ma inny piekarnik i pewnie różne odmiany ziemniaków, więc zawsze trzeba patrzeć na kolor ziemniaczków.
U mnie piekły się około 35 minut ale miałam młode ziemniaki.







Upieczoną kaczkę podajemy z ziemniakami.

Smacznego!


Jeśli zamiast kaczki chcesz użyć kurczaka, natrzyj go masłem i skróć czas pieczenia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI