Wafle z kremem kajmakowym

Wafle z kremem z mleka skondensowanego.

Lubicie wafle, takie z kremem, przekładane? Wafle z kremem zawsze kojarzą mi się z babcią, która robiła najlepsze przekładane wafle.  Moja babcia wafle przekładała kremem przygotowanym na bazie gotowanego mleka i śmietany. Czasami dodawała kakao, dzięki czemu wafle miały smak czekoladowy. Gdy te wafle przyniósł mi mój syn to od razu przypomniał mi się cudowny smak mojego dzieciństwa i domowych słodyczy. Ja też będąc w podstawówce czasami robiłam takie wafle z kremem, obok domku Baby Jagi, ciasteczek z płatków kukurydzianych, szyszek z ryżu preparowanego, czy mlecznych cukierków.  Natomiast tutaj znajdziecie przepis na kajmak i cukierki karmelki. Wafle z kremem kajmakowym to szybki i prosty deser z gotowych wafli i kremu z gotowanego słodkiego mleka  skondensowanego.  Z mleka skondensowanego przygotowuje się  kajmak, którym smarujemy blaty waflowe.  domowy kajmak  robię tak jak babcia na bazie mleka, śmietanki 30% i cukru, trwa to godzinę. Gotując samo mleko i cukier krem osiąga pożądaną konsystencję po 2 godzinach. Jednak te dwa sposoby wymagają stania przy kuchence , mieszania i pilnowania kremu, żeby nie przypalił się lub nie wykipiał. Te wafle z kremem ze zdjęcia przygotowała Patrycja, dziewczyna mojego syna. Przygotowała krem z gotowanego słodzonego  zagęszczonego mleka z puszki.
andruty z krememandruty z kremem

Przekładaniec  z kremem to słodki wafel z kremem, takie wafle mają też często inne nazwy, jak andruty, albo pischinger. Jednak oryginalny pischinger to  torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową, oblany lukrem czekoladowym. Więc nie można nazywać pischinger wafli przełożonych dowolnym kremem!

Składniki wafle z kremem kajmakowym:

1 ½  opakowania gotowych blatów waflowych (kwadratowe)  lub andrutów kaliskich (okrągłe)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie wafli z kremem kajmakiem:

Mleko w puszce wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy przez 2 godziny mając na uwadze, że puszka musi być cały czas przykryta gotującą się wodą, którą w razie konieczności uzupełniamy. Po wystudzeniu puszkę z masą kajmakową otwieramy. Kajmakiem smarujemy dosyć cienko warstwy wafli, dzieląc krem równomiernie na ilość wafli, a następnie dociskamy całość czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki.
Po 2 godzinach można już wafle pokroić na dowolne kształty. Kroimy wafle bardzo ostrym nożem, aby wafle miały równy kształt bez nierówności. Przechowujemy wafle z kremem w zamkniętym pojemniku, aby zmiękły. Smacznego!

andruty z kremem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *