Prosta babka pomarańczowa

Prosta babka pomarańczowa. Lubicie szybkie ciasta? Taka właśnie jest prosta babka pomarańczowa. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Babka sprawdzi się idealnie do filiżanki kawy lub herbaty, jak i na wielkanocny stół. Ja od dzieciństwa uwielbiam wszystko co pomarańczowe (oczywiście mam na myśli jedzenie). W szczególności soki i… słodkości. Bardzo się cieszę, że moja rodzina podziela moje zamiłowanie do pomarańczowych smaków. Dlatego ta babka tak często gości na naszym stole.  Ciasto długo zachowuje świeżość, jest wilgotne… po prostu pyszne. Polecam Wam ten prosty przepis na babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy.

Składniki: (na tradycyjną keksówkę, u mnie 25x12x8)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • opcjonalnie 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej (ja często dodaję)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 175 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
Na pomarańczową polewę:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo:

  • u mnie – żółte wiórki posypka Sempre z Cukieteria
Przygotowanie:

Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę starta ze średniej pomarańczy (startą na najmniejszych oczkach) oraz 2 łyżki soku z pomarańczy. Znów mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy czubatą łyżkę skórki pomarańczowej.

Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy dokładnie całość. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa).

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki.

Babkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki.

Przygotowujemy lukier – dokładnie mieszamy 0,5 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy.

Babkę lukrujemy robiąc niedbałe esy-floresy po wierzchu. Następnie całość posypujemy posypką (u mnie żółte wiórki).

Babkę przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego

Robiąc zakupy spożywcze online nie zapomnij zapoznać się z rankingiem supermarketów

Babka podwójnie pomarańczowa (2)Prosta babka pomarańczowa

Babka podwójnie pomarańczowa (4)

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz