środa, 18 marca 2020

Frozen na serkach waniliowych

Delikatne ciasto na homogenizowanych serkach.
Szybkie, smaczne i bardzo lekkie.


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. 
Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując.
Mąkę przesiewamy przez sitko do masy razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pieczemy w blaszce (najlepiej z klamrą) o wymiarach 21x32cm, w 175^ przez około pół godziny.

Po upieczeniu biszkopt wyciągamy do ostudzenia.
Chłodny wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania niebieskiej galaretki o smaku wieloowocowym
  •  niebieski barwnik
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Dorzucamy serki i galaretkę.
Miksujemy.
Do 1/3 masy dodajemy odrobinkę niebieskiego barwnika.


Dodatkowo:
  • Okrągłe biszkopty
  • 2 opakowania niebieskiej galaretki (zrobionej według instrukcji)
Dekoracja:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dowolne ozdoby
SKŁADANIE:
1.Biszkopt
2.Krem z dodatkiem barwnika
3.Wykładamy biszkopty jeden obok drugiego, lekko dociskając je do masy
4.Krem bez barwnika
5.Na wierzch wylewamy lekko stężałą galaretkę ( u mnie dodatkowo zatopione były mini pianki marshmallow i borówki)
6.Na samą górę dajemy ubitą śmietankę i dekorujemy.


Ciasto schładzamy w lodówce 2-3 godziny, a najlepiej zostawić na noc.




1 komentarz:

  1. Pyszne! Najlepsze na drugi dzień po zrobieniu. Smakuje jak ptasie mleczko w którym jestem zakochana :)

    OdpowiedzUsuń