Grillowane kotleciki z piersi z papryką

Delikatne kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem słodkiej czerwonej papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku, to danie które z powodzeniem możemy wcinać na diecie. Nie zawierają dodatkowych kalorii z tłuszczu, bo przygotowane na patelni grillowej (można je zrobić również na tradycyjnym grillu lub elektrycznym). Nie posiadają też panierki-więc znów kalorii mniej-prawie samo mięsko iwarzywa. Doskonałe jako danie obiadowe, ale można je również zajadać na zimno np. jako drugie śniadanie do pracy. Z chęcią zjedzą je również maluchy, bo są kolorowe i ładnie wyglądają,Serdecznie polecam moje fit kotleciki.


500 g piersi z kurczaka
1/2 dużej czerwonej papryki
1 mała czerstwa kajzerka
1 mała czerwona cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
sól
pieprz
olej w sprayu (lub łyżka zwykłego rzepakowego)



  • Grillowane kotleciki z piersi z papryką Pierś z kurczaka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie zmielić piersi na drobnym sitku maszynki do mielenia mięsa. Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
  • Grillowane kotleciki z piersi z paprykąCebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć i drobno pokroić.
    Do mięsa dodać odciśniętą kajzerkę, pokrojoną paprykę, cebulę, szczypiorek, tymianek, jajko oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
  • Grillowane kotleciki z piersi z paprykąPatelnię grillową spryskać tłuszczem w sprayu, lub posmarować za pomocą ręcznika papierowego niewielką ilościa oleju. Formować kotleciki i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na złoto. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne