Sos pomidorowy do gołąbków i klopsików

Bardzo dobry sos pomidorowy – zagęszczam go bez dodatku mąki, po prostu zmiksowanymi warzywami😉 Bardzo dobry dla alergików pokarmowych (nie zawiera mąki ani śmietany). Sos doskonale nadaje się do gołąbków, pulpetów, zapiekania klopsików, do gotowanych ziemniaków lub ryżu.

 

 

Składniki:

  • puszka pomidorów (400 g) lub przecier pomidorowy (500 g)
  • cebula
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • łyżka masła, oleju lub oliwy
  • pełna łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz (lub Twoje ulubione przyprawy, np. pieprz ziołowy, sól czosnkowa, sos sojowy)

 

 

W małym rondelku rozpuść masło, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój je na mniejsze części. Wrzuć je do cebuli, wlej 1 litr wody – gotuj przez 20 minut. Dodaj zioła i pomidory z puszki, gotuj dalej około 10 minut. Zmiksuj benderem ręcznym, by uzyskać gładką jednolitą konsystencję. Jeśli chcesz, by był rzadszy, dodaj więcej wody i ponownie zmiksuj. Posmakuj i dopraw przyprawami. Gotuj jeszcze przez 5 minut, następnie zdejmij rondel z ognia.

 

 

Dodatki do obiadu:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *