X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Kapuśniak z żurawiną i tłuczonymi ziemniakami

Na przednówku towarzyszy mi delikatne poczucie chłodu i smutku. Spokojnie nie grozi mi depresja, jednak pogoda nie rozpieszcza, a warzywa i owoce nie dość, że drogie to jeszcze  w ograniczonym asortymencie. Na szczęście mam lekarstwo na tę chandrę, jest nim Kapuśniak z żurawiną i tłuczonymi ziemniakami. Zupa ta jest pożywna, ale nie ciężka. Cudownie pachnie kiszoną kapustą i kminkiem, ale także innymi niecodziennymi aromatami. Wspaniałego głębszego smaku nadaje tej potrawie żurawina, oraz szczypta mielonego cynamonu. Uwielbiam ją – smakuje wyśmienicie!

Kapuśniak z żurawiną i tłuczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 400 g skrzydełek z kurczaka
  • 2 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • 1 mała cebula
  • 500 g ziemniaków
  • 1 słoik kapusty kiszonej z żurawiną MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • świeża natka pietruszki
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Skrzydełka z kurczaka zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Po tym czasie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchew, następnie pietruszkę i seler pokrojone w cienkie słupki. Warzywa również można zetrzeć na tarce jarzynowej, jednak wolę jak mają swoją fakturę. Gotuj 15 minut na małym ogniu.

Krok 2:

Kapustę z żurawiną z MANUFAKTURY WIELKOPOLSKIEJ posiekaj. Możesz zrobić to według swoich indywidualnych upodobań. Jeden woli dłuższe kawałki kapusty, inny np. bardzo drobno posiekane.

Obrane ziemniaki ugotuj osobno w osolonym wrzątku do miękkości.

Krok 3:

Posiekaną kiszoną kapustę, kminek i cynamon dodaj do zupy. Następnie gotuj aż składniki będą miękkie – około 20 minut.

Kiedy ziemniaki się ugotują odlej wodę, odparuj je chwilę z nadmiaru wilgoci. Garnek przykryj pokrywką i potrząśnij kilka razy aby ziemniaki się delikatnie rozpadły. Włóż ziemniaki na talerz i zalej gorącą zupą.

Kapuśniak z żurawiną i tłuczonymi ziemniakami podawaj z dużą ilością świeżo posiekanej natki pietruszki. Ja dodatkowo lubię złapać jeszcze kawałek dobrego ciemnego pieczywa.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również