wtorek, 17 marca 2020

Makaron z brokułami, boczkiem i feta

W obecnej sytuacji, gdy siedzimy w domu z dziećmi czy to jest home office nie mamy głowy na wymyślanie obiadu, dlatego zawsze sprawdzają się szybkie przepisy :) Makaron raczej macie, do tego brokuł, cebula może być boczek, twaróg lub feta i jest szybki i pyszny obiad :)


Składniki:
- 500 g makaronu,
- 1 brokuł,
- 1 średnia cebula,
- ok 200 g białego sera/i lub 1/2 kostki feta,
- ok. 200 g boczku wędzonego,
- 1-2 łyżki masła plus olej do smażenia,
- sól, pieprz i przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem np. Kamis.

Wykonanie:
Brokuła dzielimy na mniejsze części, gotujemy w osolonej wodzie przez 3-5 min. w zależności czy lubimy bardziej twardy czy miękki. W tej samej wodzie gotuję makaron na all dente, zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Cebulę i boczek kroimy w kostkę.  Najpierw na odrobinie oliwy i masła podduszam cebulę do miękkości. Dodaję sól, pieprz i mieszankę suszonych pomidorów z czosnkiem - do smaku. Przekładam do miseczki. Następnie dolewam trochę oleju i smażę boczek do zarumienienia. Ponownie wrzucam cebulę i jeszcze wszystko razem podduszam. Następnie brokuła przekładam na patelnię i wszystko mieszam. Makaron po ugotowaniu odcedzam. Przekładam wszystkie składniki do garnka po makaronie, dodaję pokruszoną fetę i twaróg, mieszam. Rada dla wegetarian, możemy pominąć boczek. Na drugi dzień polecam mniej zdrową wersje tego makaronu: odsmażamy go na patelni z masłem, sosem sojowym i ketchupem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari