Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Makarony. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Makarony. Pokaż wszystkie posty

Sycący makaron z włoską nutą

 Uwielbiam dania doprawione na włoską nutę z parmezanem,mozzarellą, oregano i bazylią. 

Zapraszam na taki makaron ( oczywiście pełnoziarnisty,żeby było zdrowo)w wersji wegańskiej, bo zamiast piersi z kurczaka, którą zazwyczaj dodaję do tego typu dań, dodałam kotlety sojowe. 

Wyszło smacznie, bardzo sycąco i jak to u mnie zwykle bywa ekspresowo:)




Składniki na 4 porcje:

30 g kotletów sojowych 
150 g ciemnego makaronu
200 g czerwonej fasolki z puszki
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 średnia cebula
1 mała marchewka
1/2 czerwonej papryki
1 kulka sera mozzarella light
1 łyżeczka tartego parmezanu
1 łyżeczka pasty pomidorowej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 suszonej bazylii
Sól i pieprz
Olej lub oliwa w spray'u



Kotlety sojowe gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie je odcedzić
 Patelnię popsikać olejem w spray'u. Marchew i cebulę, obrać i wraz z papryką pokroić. Przesmażyć na rozgrzanym oleju. Kotlety pokroić w drobną kostkę i dorzucić do patelni z warzywami. Na patelnię dodać również pomidory z puszki, oraz ok 2 szklanki wody, wsypać makaron i przyprawy. Dusić do momentu aż makaron będzie miękki i wchłonie cały płyn. Doprawić całość parmezanem, ziołami, pastą pomidorową, solą i pieprzem. Wymieszać z odcedzoną i przepłukaną na sitku fasolką. Na daniu ułożyć pokrojoną mozzarellę i przykryć jeszcze na chwilkę aż ser się rozpuści. Podawać gorące.
Smacznego!


Makaron razowy z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami-danie fit

 Zazwyczaj makaron ze szpinakiem robiłam z śmietanką 30% i białym makaronem. Tym razem pokusiłam się o zdrowszą wersję tego dania. Biały makaron zastąpiłam razowym, pierś z kurczaka piersią z indyka, a tłustą śmietankę lekkim śmietankowym serkiem. Dodatkowo danie wzbogaciłam suszonymi pomidorami. Wyszło pysznie, lekko i zdrowo, sos jest kremowy i śmietankowy i w niczym nie ustępuje temu z tłustej śmietanki. Danie tego rodzaju przygotowuje się ekspresowo, a zjedzą je ze smakiem zarówno dorośli jak i dzieci (przetestowane na mojej czterolatce:))


Na 3 porcje

120 g razowego makaronu
300 g piersi z indyka
220 g mrożonego szpinaku
100 g lekkiego śmietankowego serka białego
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
sól
pieprz


W dużym garnku nastawić wodę na makaron, wodę posolić i wrzucić do niej makaron. W czasie gdy makaron się gotuje obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Pomidory również drobno pokroić. Filet z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w 1 cm kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na patelnię pokrojony filet, cebulę oraz pomidory, posypać solą i pieprzem i smażyć aż mięso nabierze lekko złotego koloru, a cebula się zeszkli. Następnie na patelnię dodać szpinak i kiedy całkowicie się rozmrozi i połączy z mięsem dodać na patelnię serek śmietankowy. Na patelnię dodać również przeciśnięty ząbek czosnku, wszystko razem wymieszać, aż serek całkowicie się rozpuści. Ewentualnie doprawić sos. Kiedy makaron jest już ugotowany ( jak dla mnie najlepszy al'dente) odcedzamy go i mieszamy z sosem. Od razu podajemy. Smacznego!

Makaron razowy z groszkiem i tuńczykiem

 Makaron w zdrowszej wersji, bo razowy, do tego słodki groszek pyszna ryba i słodkie koktajlowe pomidorki. Danie to znakomity pomysł na obiad lub na drugie śniadanie do pracy, bo jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Dodatkowym atutem dania jest wprost ekspresowe przygotowanie , spokojnie zmieścimy się w 20-25 minutach.


Na 2 porcje

100 g makaronu razowego
100 g mrożonego groszku
100 g tuńczyka z puszki w sosie własnym (waga po odcedzeniu)
1 średnia cebula
1/4 czerwonej papryki
10 pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
natka pietruszki
olej w sprayu lub 1 łyżeczka oleju rzepakowego



W dużym garnku wstawić wodę do zagotowania. Wrzątek posolić, wrzucić makaron. W czasie gdy makaron się gotuje obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę , paprykę również pokroić w kostkę, Patelnię spryskać olejem w sprayu, na patelni zeszklić cebulę i paprykę.
Na koniec gotowania makaronu wrzucamy do niego groszek i gotujemy ok. 5 minut. Makaron i groszek mają być al'dente,
Makaron z groszkiem odcedzić i wrzucić na patelnię, Na patelnię dodać również odsączone mięso z tuńczyka i przekrojone na połówki pomidorki. Doprawić solą i pieprzem, podgrzać dosłownie 2-3 minuty. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!

Zdrowa zapiekanka brokułowa z mięsem z indyka

Zdrowa i lekka zapiekanka bez dodatków tłustego mięsa czy tony żółtego sera, który zazwyczaj dominuje wszelkiego rodzaju zapiekanki.. Brokuły dzięki swoim wartościom odżywczym to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Mają mnóstwo witamin i minerałów, a 100g ugotowanych brokułów to tylko 35 kcal. Mięso z piersi indyka to bardzo chude i delikatne mięso, również jedno z najzdrowszych mięs. Do tego zaledwie 150 g makaronu (można zamienić na pełnoziarnisty) i pomidorki koktajlowe, wszystko zapieczone w lekkim sosie jogurtowym. Ta zapiekanka jest naprawdę zdrowa, łatwa w przygotowaniu i mega pyszna. Zapiekankę podałam z jogurtowym , domowym sosem czosnkowym. 


Na 4 porcje:

1 brokuł ok.500-600 g
300 g piersi z indyka
150 g makaronu penne
10 pomidorków koktajlowych
200 g jogurtu naturalnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 suszone pomidory
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
1 jajko L
2 łyżeczki twardego sera w proszku (u mnie mieszanka grana padano i parmezanu)
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
sól i pieprz


Brokuł obrać z liści i pokroić na mniejsze różyczki. W dużym garnku nastawić wodę, kiedy zacznie wrzeć posolić ją i wrzucić różyczki brokuła. Ugotować go na półtwardo. Wyłowić łyżką cedzakową do miski, a do wody po gotowaniu brokuła wrzucić makaron, który również ugotować al'dente, a następnie przelać go zimną wodą. W czasie kiedy gotujemy makaron obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić również suszone pomidory. Pierś z indyka umyć i pokroić w ok 1cm kostkę. Na patelni rozgrzać olej z pomidorów wrzucić cebulę, czosnek, suszone pomidory i mięso, doprawić solą podsmażać 8-10 minut.
W kubku roztrzepać jogurt naturalny z jajkiem i przyprawami oraz łyżeczką sera.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron. Na makaronie równomiernie rozłożyć mięso z cebulą. Następnie na warstwę mięsa wylać jogurt z jajkiem.
Kolejna warstwa to brokuły, które lekko wciskamy w pozostałe warstwy. Pomiędzy brokułami układamy pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki.
Posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez 30-35 minut.
Zapiekankę podałam z domowym sosem czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu. Smacznego!

Penne w lekkim sosie brokułowym

 W weekend byliśmy w Międzyzdrojach, no i Hanka, jak to Hanka zamówiła sobie makaron (inna opcja to pierogi lub kluski, ale pierogi były dzień wcześniej, a klusek nie mieli). Makaron był z brokułami, piersią z kurczaka i serem. Danie pyszne, lecz dla mnie za tłuste. Postanowiłam przygotować jego lżejszą i zdrowszą wersję. Wyszło naprawdę bardzo smacznie!

Delikatny sos z brokułu zagęszczony serkiem śmietankowym idealnie otula makaron. Sos z serka nie gorszy niż śmietanowo-serowy, a dużo delikatniejszy i lżejszy. Danie polecam dla zabieganych, bo przygotowuje się je ekspresowo i łatwo, a w dodatku jest zdrowe i pyszne.


1 brokuł (ok 500g)
200 g makaronu penne
150 g serka śmietankowego (typu Almette)
2 cebule
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Olej w spray'u lub 1 łyżka oleju rzepakowego


Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Brokuł podzielić na różyczki i dodać na patelnię do cebuli. Zalać 300 ml zimnej wody, dodać sól i dusić pod przykryciem, aż brokuły będą miękkie tak jak lubisz. W tym czasie ugotować al'dente makaron. Kiedy brokuł ma pożądany przez nas stopień miękkości dodajemy na patelnię serek, pieprz i gałkę muszkatołową . Mieszamy aż do rozpuszczenia się serka. Na patelnię dodajemy makaron, mieszamy z sosem i od razu nakładamy na talerze. Smacznego!

Makaron w lekkim sosie z pomidorami i oliwkami

Miałam dylemat, co tu zrobić na obiad, ale żeby spełniał takie oto warunki: smacznie, ekspresowo, nie tucząco i żeby smakowało komuś prócz mnie. No to padło na makaron, córcia lubi, mężuś lubi, a ja ubóstwiam:)
Zrobiłam lekki makaron we włoskim stylu w pysznym sosie z pomidorów i śmietankowego serka. Sos wyszedł lekki a zarazem kremowy. Charakteru daniu nadałam dodając zielone i czarne oliwki.  


300 g makaronu penne

400 g pomidorów krojonych z puszki
150 g serka śmietankowego
10 oliwek zielonych
10 oliwek czarnych
4 połówki suszonych pomidorów
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz


 Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Suszone pomidory również drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać cebulę, czosnek i suszone pomidory, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pomidory z puszki i przyprawy i dusić przez ok.5-6 minut. W tym czasie wstawić wodę na makaron, makaron ugotować al'dente. Do pomidorów na patelni dodać serek i podgrzewać, aż się zagotuje. Do tak powstałego sosu dodać odcedzony, ale nie płukany makaron. Na patelnię dodać również pokrojone na połówki oliwki, wszystko razem wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!


Pierś kurczaka w sosie pomidorowo-jogurtowym

Pyszne danie z piersi kurczaka na włoską nutę, nie jest to jednak danie ciężkie i tłuste. To kurczak w lekkim sosie ze słodkich pomidorów, ziół prowansalskich, suszonych pomidorów i kwaśnego jogurtu greckiego. To idealne danie dla osób dbających o dietę (pod warunkiem, że będziecie się trzymać proporcji, a makaron ugotujecie al'dente).
Uwielbiam takie dania, makaron, pomidory i ekspresowe przygotowanie:)

Na 3 porcje:
1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
400 g pomidorów krojonych z puszki (najlepiej bez skórek)
4 połówki suszonych pomidorów
200 g jogurtu greckiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
natka pietruszki do posypania

200 g makaronu wstążki (można zastąpić innym) 


Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Pomidory suszone pokroić w małe kawałeczki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, czosnek i suszone pomidory, lekko je przesmażyć. Pierś kurczaka umyć i pokroić w kostkę, dołożyć do patelni z cebulą i smażyć, aż mięso się zetnie. Następnie zalać wszystko pomidorami z puszki, dodać przyprawy i dusić ok. 10 minut. W czasie gdy mięso się dusi ugotować w osolonym wrzątku makaron. kiedy pomidory delikatnie odparują, a mięso jest miękkie zahartować jogurt gorącym sosem i dolać go na patelnię. Gotować jeszcze 5 minut.
Makaron ugotowany al'dente polać gorącym sosem i posypać natką pietruszki. Podawać gorące. Smacznego!


Makaron z tuńczykiem ,suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem

Polecam pyszne i ekspresowe danie z makaronu dla zapracowanych. Czas przygotowania takiego obiadu to zaledwie 20 minut.
Soczysta zdrowa ryba, słodki groszek i suszone na słońcu pomidory to doskonałe połączenie. Danie idealne również dla dbających o zdrowie czy o linię.
Trzeba dodać, że danie w całości wykonałam z produktów, które miałam w domu, bez niepotrzebnego wychodzenia z domu


Na 3 porcje:
200 g makaronu farfalle użyłam Pudliszki
1 garść mrożonego, zielonego groszku
120 g dobrego tuńczyka w sosie własnym (już po odcedzeniu)
6 połówek suszonych pomidorów
3 łyżki oleju z pomidorów

1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
szczypta oregano
sól i pieprz 


Wstawić wodę na makaron i ugotować go w posolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu-makaron ma być al'dente.
Cebulkę i czosnek posiekać. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej (ze słoiczka w którym były pomidory), na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i pomidory, aż cebula się zeszkli.
Następnie na patelnię wlać 100 ml wody i dorzucić zielony groszek, ciągle mieszając poczekać aż groszek zmięknie.
Kiedy groszek jest już miękki (ale nie rozgotowany), dodać odcedzony, gorący makaron oraz odcedzonego z sosu tuńczyka. Wszystko razem wymieszać, doprawić, a następnie od razu podawać. Smacznego!


Sałatka warstwowa z mięsem mielonym

Sałatka, którą wymyśliłam na moją imprezę urodzinową, składa się z moich ulubionych składników i nie zawiera majonezu. Nie wiem czy zdrowsza, ale na pewno inna. Chrupiące kukurydza i czerwona papryka, które uwielbiam, makaron bez, którego nie umiem żyć, pyszny sos pomidorowy i jeszcze coś dla tych, którzy nie mogą się obyć bez mięsa - mocno doprawione mięso mielone. 
Sałatka jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy, posiadówki i domówki, ale może być też pełnowartościowym posiłkiem, który nałożymy sobie do lunch-boxa i zabierzemy ze sobą do pracy na drugie śniadanie.



300 g mielonej łopatki wieprzowej
200 g mielonej wołowiny
150 g makaronu kokardki
1 czerwona papryka
400 g kukurydzy konserwowej
1 duża czerwona cebula
pęczek zielonej pietruszki
150 g żółtego sera
3 małe ogórki kiszone
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
czosnek granulowany
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu 


Olej rozgrzać na patelni. Na tłuszcz przełożyć mięso, dodać pieprz, sól, papryki w proszku i czosnek granulowany i smażyć aż się zrumieni. Kiedy mięso się już usmaży, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i 1/2 szklanki wody. Mięso dusić jeszcze 10 minut.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Natkę pietruszki, czerwoną paprykę i cebule pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ogórki kiszone na drobnych.
Na dno przeźroczystej miski wyłożyć makaron, posypać go słodka papryką w proszku i odrobiną czosnku granulowanego, posypać siekana natką pietruszki. Na pietruszkę wyłożyć pokrojoną paprykę, a następnie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydze wykładamy mięso razem z powstałym z duszenia sosem. Mięso posypujemy startym żółtym serem, a następnie z ogórków kiszonych robimy otoczkę wokół ścianek miski. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki przeszły smakiem sosu. Smacznego!

Farfalle w sosie kurkowym ze schabem

Że makaron uwielbiam i kocham całym moim serduszkiem to już wiecie, ale kocham też grzyby-wszystkie bez wyjątku, choć kurki znajdują szczególne miejsce w mym serduszku. No ale koniec tych wywodów miłosnych, przejdźmy do kuchni. Połączyłam te moje "uwielbiane" i wyszło ekstra danie, co prawda musiałam dołożyć schabu (inaczej miłość małżeńśka by ucierpiała), ale potrawie to nie zaszkodziło:) 
 Ekspresowe i łatwe danie obiadowe dla wielbicieli kurek i makaronu. Pyszne świeże kurki w śmietanowym sosie z dodatkiem cebulki i natki pietruszki, a wszystko uzupełnia mięciutki schab (to dla tych, którzy bez mięsa nie mogą żyć:)), no i oczywiście pyszny włoski makaron ugotowany al'dente (nie znoszę rozciapanych klusek).


250 g świeżych kurek
250 g włoskiego makaronu farfalle
350 g schabu
200g śmietanki 30 %
1 duża cebula
2 łyżki prawdziwego masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz 


Kurki dokładnie oczyścić (najlepiej pędzelkiem), a następnie szybko przepłukać pod wodą. Nie należy za długo ich moczyć, aby nie nasiąknęły wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać kurki i chwilę je smażyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do kurek, smażyć aż cebulka się zrumieni.
W międzyczasie schab umyć i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć go na suchej (drugiej) patelni aż nabierze złotego koloru. Schab przełożyć n patelnię z cebulą i kurkami, patelnię od schabu deglasować 0.5 l zimnej wody, a następnie płyn wlać do patelni ze schabem, grzybami i kurkami., dodać sól i pieprz.Dusić na małym ogniu, aż schab będzie miękki. Następnie dodać śmietankę i zredukować ją aż sos stanie się gęsty, na końcu dodać do sosu natkę pietruszki. Makaron ugotować al'dente i gorący wymieszać z sosem (nie płukać makaronu). Podawać od razu. Smacznego!

Zapiekanka brokułowa z kurczakiem i serem buratta pod serowym beszamelem

Sery wszelkie uwielbiam, brokuł też, no a kurczak musi być, bo inaczej Luby się nie naje:)
Delikatny brokuł, soczysty kurczak, delikatny ser burtta (buratta to odmiana sera mozzarella z delikatnym półpłynnym kremowym wnętrzem ). Całość zalałam przepysznym serowym beszamelem z dodatkiem parmezanu. Zapiekanka może nie wygląda najlepiej, ale jest naprawdę pyszna. Zapiekanka ma tylko kilka składników, dlatego jest idealna na ekspresowy obiad.

1 średni brokuł
2 piersi z kurczaka
250 g sera buratta (w kulki), można zastąpić serem mozzarella
200 g grubego makaronu (u mnie świderki)
sól
pieprz
papryka słodka mielona
czosnek granulowany
1 /2łyżki masła

Na sos:
200 ml mleka
2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
150 g sera gouda
50 g paremzanu
szczypta pieprzu 


 Pierś z kurczaka umyć i ugotować w posolonej wodzie. Następnie ostudzić piersi i pokroić w kostkę.
Brokuł pokroić na różyczki i opłukać. Gotować przez 5 minut we wrzątku, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron ugotować al'dente.

Sos . Sery zetrzeć na tarce .Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia., Dodać przyprawy, i sery, mieszać aż ser się rozpuści, a następnie zdjąć sos z gazu.

 Foremkę do zapiekania wysmarować masłem, na dno wyłożyć makaron, makaron posypać przyprawami, na to wyłożyć kurczaka i pokruszyć kulki sera buratta (całą zawartość kulki wylać na mięso), ponownie posypać przyprawami. Na wierzchu ułożyć wszystkie różyczki brokuła i wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekać w 180 st. przez 45 minut. Podawać na gorąco. Smacznego!



Popularne