Dorsz w sosie porowym

O pozytywnym wpływie jedzenia ryb nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dorsz jest rybą, która zawiera mnóstwo selenu, kwasy omega oraz witaminę B12, dorsz to również bogactwo witaminy D3. Ryba ta posiada wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczna. Dziś przygotowałam tą niezwykłą rybę w kremowym sosie porowym .Soczysta ryba w towarzystwie delikatnego pora i przepysznego sosu śmietankowego. Danie nie wymaga dużej ilości czasu i jest naprawdę pyszne. Do dania idealnie pasuje puree ziemniaczane.


400 g fileta z dorsza
2 duże pory
200 g śmietanki 30%
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
5 łyżek oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki krupczatki 


  • Dorsz w sosie porowym Filet z dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać białym pieprzem i solą. Następnie obtoczyć go w mące i na rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę zdjąć z patelni, a tłuszcz wylać. (patelni nie myć)
  • Dorsz w sosie porowymZ pora odciąć zielone części, umyć białą część dokładnie, aby nigdzie nie został piach. Białe części pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki.
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nią pokrojony por przez pięć minut podsmażać ciągle mieszając.
  • Dorsz w sosie porowym Następnie na patelnię wlać 1/2 szklanki wody i dusić pory pod przykryciem przez 10 minut. Następnie na patelnię wlać śmietankę i dodać przyprawy. Gotować aż śmietanka się zredukuje i zgęstnieje.
    Kiedy śmietanka jest już gęsta rybę dodać do sosu, ewentualnie doprawić. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne