Wiem, że jestem w tym zakresie monotematyczny, ale po prostu nie ma lepszego połączenia niż solony karmel, masło orzechowe i czekolada. Poprzedni przepis na sernik Snickers cieszył się wśród Was tak dużym powodzeniem (co dowodzą licznie przysyłane przez Was zdjęcia), że postanowiłem powtórzyć ten cukierniczy sukces i upiec coś w nieco mniejszym rozmiarze. Tak powstały mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą. Prawdziwie rozpustne, kuszące słodko-słonym smakiem i znacznie szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne ciasto. W tym przepisie zrezygnowałem ze spodu i wypełniłem papilotki niemal po brzegi masą serową z masłem orzechowym. Oczywiście, jeżeli tylko macie ochotę, to możecie pokruszyć ulubione ciastka (najlepiej owsiane), połączyć je z odrobiną roztopionego masła i wyłożyć nimi foremki. Upieczone mini serniczki z masłem orzechowym oblałem mleczną czekoladą, pod którą ukryłem najlepszy solony karmel przygotowany z wolno gotowanej śmietany kremówki i masła z cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli morskiej. Ten sposób jest według mnie najlepszy i zajmuje tylko kwadrans, a karmel smakuje naprawdę wspaniale. Jeżeli jednak chcecie sobie sprawę dodatkowo ułatwić lub nie ufacie swoim cukierniczym zdolnościom (chociaż tego chyba zepsuć nie można), to dobry gotowy kajmak z odrobiną soli też da radę. To taka opcja dla leniwych. 😉 Niemniej jestem jednak przekonany, że te mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą posmakują każdemu łasuchowi, niezależnie od tego, jak je przygotujecie. Szczególnie jeżeli lubicie czekoladki Reese’s lub batoniki Snickers, to ten przepis będzie w sam raz dla Was. Ja nie poznałem dotąd nikogo, kto by powiedział „nie” takiemu słodko-słonemu serniczkowi. 😉
SKŁADNIKI
Serniczki z masłem orzechowym:
- 500 g tłustego twarogu
- 100 g masła orzechowego 100%
- 2 całe jajka
- ½ szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Solony karmel:
- 100 g masła
- 150 g brązowego cukru trzcinowego
- 100 ml kremówki 36 %
- kilka szczypt soli morskiej
Czekolada:
- 150 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)
- 100 g prażonych i solonych orzechów ziemnych
PRZYGOTOWANIE
Serniczki z masłem orzechowym
- Twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz masło orzechowe umieść w malakserze i zmiksuj na gładko.
- Papilotki o średnicy 5 cm napełnij masą serową do ¾ wysokości i umieść w formie na muffiny.
- Piecz 25-30 minut w 160°C, aż ser się zetnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotuj solony karmel.
Solony karmel
- Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Na każdy serniczek wylej około łyżkę otrzymanego karmelu.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki do czasu przygotowania czekolady.
Czekolada
- Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie posmaruj nią wierzch serniczków.
- Górę babeczek udekoruj solonymi orzechami i wstaw z powrotem do lodówki na minimum godzinę do stężenia.
8 komentarzy
Wyglądają rewelacyjnie, a jak muszą smakować !
Dziękuję bardzo! Myślę, że smakują nawet lepiej niż wyglądają 😉
Tam gdzie masło orzechowe tam i ja 😉 Wspaniały deser wyczarowałeś,pierwsza klasa 🙂 Pozdrawiam
Hahah, skąd ja to znam? 😀 Dziękuję bardzo!
Pyszna propozycja 🙂 Miałam robić ciasteczka z masłem orzechowym i orzeszkami, ale chyba zmienię plany i będą serniczki 🙂
Pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję i cieszę się, że udało mi się Ciebie zwerbować na serniczkową stronę mocy. 😁
Kocham ten przepis! Zawsze wychodzą rewelacyjne, ciągle tu wracam 🙂 Pozdrawiam
Bardzo jest mi miło czytać takie słowa! Dziękuję bardzo! <3