3/11/2020

3/11/2020

Potrawka z zielonej soczewicy, ze szpinakiem i mlekiem kokosowym



Późne, środowe dzień dobry :-) Aby dobrnąć do końca tygodnia pomyślałam o pożywnym, zdrowym obiedzie. Co powiecie na taki pomysł?



Składniki:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • około 200 g szpinaku
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • sól
  • granat
  • 1 łyżka oleju
  • jogurt do podania
  • chlebki pita do podania

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy, aż się zeszkli. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, podsmażymy 3-4 minuty. Następnie dolewamy 600 ml wody, dodajemy pastę curry, sól, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut (aż soczewica zmięknie, w razie potrzeby należy dolać więcej wody). Następnie dodajemy ciecierzycę, szpinak i mleko kokosowe. Całość zagotowujemy i gotujemy mieszając jeszcze przez około 5 minut. Nakładamy do misek, podajemy z jogurtem, pestkami granatu i chlebkami pita.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz