Kasza bulgur z indykiem i brązowymi pieczarkami

Mięso z indyka jest najchudszym powszechnie stosowanym mięsem, więc idealnie nadaje się do lekkich posiłków. Kasza bulgur to jedna z najzdrowszych kasz na świecie, a produkowana jest z pszenicy durum, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Te dwa bardzo zdrowe składniki postanowiłam połączyć w lekkim , a zarazem sytym daniu jednogarnkowym. Dodałam mocno pachnące, brązowe pieczarki, słodką czerwoną cebulę i wyszło naprawdę bardzo smacznie, a zarazem zdrowo. Danie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale jak większość jednogarnkowych ( jednopatelniowych ; ) dań, jest ekspresowe w przygotowaniu.


400 g mięsa z indyka (może być z piersi lub udźca)
250 g brązowych pieczarek
1 i 1/2 czerwonej cebuli
2/3 szklanki kaszy bulgur (u nie z Vermicelli, ale może być zwykła)
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka rzepakowego oleju 



  • Kasza bulgur z indykiem i brązowymi pieczarkami Mięso z indyka umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju i podsmażyć mięso aż "złapie" kolor, następnie dodać sok z cytryny, słodka paprykę w proszku i sól. Smażyć jeszcze do odparowania soku, a następnie zdjąc mięso z patelni.
  • Kasza bulgur z indykiem i brązowymi pieczarkami Pieczarki oczyścić. Wieksze pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki. Cebulę obraż i pokroić w piórka.
  • Kasza bulgur z indykiem i brązowymi pieczarkami Na pozostałym oleju sążyć pieczarki z cebulą, aż cebula się zeszkli. Następnie do pieczarek i cebuli dodać mięso, kaszę i 2 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dusić pod przykryciem aż kasza zmięknie. Kiedy kasza jest już miękka nasze danie jest gotowe, należy tylko posypać je natką pietruszki i od razu można podawać . Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne