środa, 11 marca 2020

Piersi w sosie pieczarkowym.





Szybka propozycja obiadowa. Najwięcej czasu, zajmuje krojenie pieczarek,
później już idzie szybko :) Jeśli lubicie piersi i pieczarki to polecam.
Taki obiad, możecie podać na różne sposoby. Z ryżem, makaronem, kaszą,
kluskami, czy ziemniakami. Sos pasuje do wszystkiego.
Ja tym razem, podałam z ziemniakami.

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek)
500 g. pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g. masła
1 szklanka wody
1/2 szklanki śmietanki 18 %
50 g. serka topionego

Wykonanie:
Piersi przekroić, wzdłuż na plastry. Ja zrobiłam po 3 z każdej piersi.
Przyprawić i odstawić, na czas przygotowania sosu.


Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojony
czosnek i pieczarki, pokrojone w plasterki. Przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć, żeby pieczarki puściły sok.


Wlać śmietanę, a po chwili wodę. Wymieszać. Podgotować kilka minut.
Dodać serek. Co chwilę przemieszać, aż serek się rozpuści. Wyłączyć gaz.


Na osobnej głębszej patelni, podsmażyć piersi. Po kilka minut z każdej strony.



Następnie zalać piersi sosem. Dusić pod przykryciem, około 10 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz