Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu) Lubicie czerwony barszcz? My uwielbiamy. Dziś polecam Wam prosty czerwony barszcz bez zakwasu. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Choć zawsze polecam go ugotować wcześniej, by smaku się ładnie przegryzły. Taki czerwony barszcz wyśmienicie smakuje z tortellini, uszkami, pierogami, krokietami lub pasztecikami. Ja go lubię również pić od tak w kubeczku, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Barszcz wspaniale rozgrzewa.
Jeśli szukacie przepisu na pyszne drożdżowe paszteciki, to polecam Wam te:
- Drożdżowe paszteciki z mięsem
- Paszteciki na przyjęcie – z serem, papryką i pieczarkami
- Kapuśniaczki, czyli paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
- 2 litry wody
- 500 g buraków + 2 opakowania suszonych buraczków Amkez (wzbogacają smak)
- włoszczyzna: 2-3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, pół selera, 1 cebula i kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
3-4 ziela angielskiego
-
6 ziaren czarnego pieprzu
-
1-2 płaskie łyżeczki soli
-
1 łyżeczka cukru do smaku (opcjonalnie, suszone buraczki dają słodkawy posmak)
-
kilka suszonych grzybów
-
1 małe jabłko
-
2-3 łyżki soku z cytryny lub octu
- 1 łyżeczka majeranku
-
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Wkładamy do dużego garnka. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Zalewamy całość 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut.
Po tym czasie dodajemy obrane ząbki czosnku (najlepiej lekko nacięte na końcach), obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki, suszone buraczki, suszone grzyby oraz jedno pokrojone na ćwiartki (zostawiamy skórkę, usuwamy gniazdo nasienne). Uwaga! Warto też od razu dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub 1 łyżkę octu. Dzięki temu nasz barszcz będzie miał ładny, intensywny kolor. Wszystko gotujemy razem około 20-30 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy nasz barszcz do smaku majerankiem, solą, cukrem (opcjonalnie) i świeżo mielonym pieprzem. Można też dodać więcej soku z cytryny lub octu. Pamiętajcie, że to już zależy od indywidualnego smaku, dlatego każdą potrawę zawsze próbujemy 🙂
Rada: Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby smaki ładnie się przegryzły.
Przed podaniem barszcz podgrzewamy i przecedzamy.
Tak przygotowany barszcz idealnie smaku w towarzystwie tortellini, uszek, krokietów lub pasztecików.
Smacznego
Super, świetny przepis!
Dziękuję 🙂