Menu górne

Tort Mango z Lustrzaną Glazurą



Zmysłowy, delikatny, lekki i kuszący Torcik Śmietankowy z Mango i Błyszczącą Żelką Mango. 
Można się w nim zakochać już od pierwszego wejrzenia, nie mówiąc już o delektowaniu się jego wyjątkowym smakiem.
 To finezyjna eksplozja smaków w jednym cieście. Biszkoptowe ciasto już dobrze znacie z moich innych przepisów. Jest stabilne, wilgotne, lekkie, ale puszyste - niezawodne. 
Przełożyłam je śmietankowym kremem z kawałkami mango dla przełamania smaków.
 Całość udekorowana bitą śmietaną i błyszczącą, zachwycającą glazurą o konsystencji żelki. Torcik jest słodki, a zarazem rześki, czuć świeżość owoców, aromatyczne mango i aksamitną konsystencję kremu śmietanowego. 
Wbrew pozorom przygotowanie jest łatwe. Możecie go zrobić na specjalne okazje, jak i bez nich - tak po prostu dla efektu "wow" wśród bliskich, czy słodkiej chwili zapomnienia :) 
Bardzo, bardzo polecam!



Składniki na Biszkopt:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 130 ml oleju
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i bardzo gęsta. Kolejnym krokiem jest dodawanie żółtek - jedno po drugim, a następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się składników. Odstawić mikser. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku, a następnie - sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!). Dno tortownicy (26 cm) z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 40 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Ciasto da się podzielić nawet na 4-5 cienkich płatów lub 3 płaty tradycyjnej grubości.

Do nasączenia:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody 
Składniki połączyć w miseczce. Ponczem nasączyć każdy z płatów ciasta przed wyłożeniem kremu.



 Składniki na Krem Śmietankowy z Mango:
  • 900 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki pokrojonego w małą kostkę mango (użyłam świeżego)
  • 3 łyżeczki żelatyny deserowej
Składniki na Glazurę z Mango:
  • 1,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej. 
 Śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera. Ubijać na średnich obrotach stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy- łyżka po łyżce. Kiedy masa będzie już prawie gęsta - dodać żelatynę deserową. Ubić do zgęstnienia i połączenia składników. Około 1/3 masy odłożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki. Do pozostałej masy dodać 3/4 szklanki pokrojonego w małą kosteczkę mango - wymieszać szpatułką. W tortownicy z dopiętymi brzegami umieścić pierwszy płat ciasta - nasączyć ponczem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim płatem - lekko docisnąć, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę kremu z mango. Przykryć ostatnim płatem ciasta - nasączyć pozostałym ponczem. Schłodzić w lodówce.

W tym czasie - żelatynę spożywczą zalać 3 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Mango (1,5 szklanki) zblendować na mus. Żelatynę podgrzać w mikrofali - 4-5 sekund - tylko do rozpuszczenia i ocieplenia. Dodać do musu z mango. Ponownie zblendować.  Odłożony krem (ten bez kawałków mango) podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Do mniejszej ilości kremu dodać 2 łyżki musu z mango i wymieszać. Odstawić. Od tortownicy odpiąć boki foremki. Wygładzić je przy użyciu szpatułki rozprowadzając krem który mógł wydostać się z wnętrza ciasta. Boki tortu posmarować kremem śmietankowym, a następnie posmarować wierzch ciasta. Na samym środku, przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką M1 wycisnąć kilka ozdobnych różyczek. Następnie zabarwionym przez mango kremem ozdobić ponownie boki tortu- ja wykładałam go do wysokości drugiego płatu ciasta i rozprowadzam szpatułką. Tort ponownie wstawić do lodówki. Kiedy żelka z mango zacznie gęstnieć i przypominać gęstą śmietanę - przy użyciu łyżki - wykładać ją u podnóża utworzonych z kremu śmietankowego różyczek. Powinna sama, powoli spływać ku brzegom ciasta. Żelkę wykładałam na dwa razy, po każdym przez chwilę schładzałam tort w lodówce. Gotowy Torcik należy schłodzić przez min. 5 godzin w lodówce, najlepiej w pojemniku do tortów.


 
 
Podobne Przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/12/tort-hiszpanski-z-bezami-i-rumem.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/smietankowo-truskawkowy-tort-ombre.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/najlepszy-biszkopt-do-tortow-i-ciast.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/biszkopt-do-tortow-i-ciast-tortowych.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/tort-bezowy-melba.html
https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/orzechowy-tort-smietankowy-z-kajmakiem.html
https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/tort-smietankowo-jagodowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/tort-ananasowo-kokosowy.html#more

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/tort-raffaello-przepis-i.html

Czekoladowy Tort Rocher z Malinami

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/czekoladowy-tort-rocher-z-malinami.html

Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/tropikalny-tort-smietankowo-borowkowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/budyniowy-torcik-malinowy-z-kremem.html

Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie
http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/trojkolorowy-tort-bezowy-na.html#more

Ciasto Miodowe z Kremem Śmietankowym i Budyniowym
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/ciasto-miodowe-z-kremami-smietankowym-i.html
Kostka Alpejska
https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/kostka-alpejska.html#more

Kostka Hiszpańska

http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html
 
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/niebieskie-ciasto-na-roladzie-z.html

Ciasto Leśny Mech 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ciasto-lesny-mech.html

28 komentarzy:

  1. Jakie cudo ! Czarujący!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny tort. Ślicznie się błyszczy polewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Może być mango z puszki w kawałkach ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej użyć świeżego. Mango z puszki jest w syropie, mniej aromatyczne i pozbawione intensywnego smaku.

      Usuń
  4. Jak długo utrzymuje świeżość? Wytrzyma 2 dni ? Czy ucierpi na smaku ? Bo wyobrażam już sobie jaki jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny. Mam dwie lewe ręce ale kusi żeby zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię w piątek choćby nie wiem co

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy żelatynę należy rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatynę SPOŻYWCZĄ - tak, zalać wodą i lekko podgrzać, do rozpuszczenia.
      Żelatyny DESEROWEJ - nie! Dodajemy bezpośrednio do kremu :)
      Wszystko jest w przepisie powyżej.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Szukałam w 9 sklepach żelatyny deserowej nigdzie jej nie ma,w dwóch to patrzyli na mnie jakbym przyleciała z Wenus-Izabela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w tesco albo w eleclercu. Zawsze jest :)

      Usuń
    2. Poza tym proszę sobie wpisać w google - zobaczy Pani jak wygląda ;) Personel na sklepie czasami jest słabo zorientowany jeśli chodzi o towar ;)

      Usuń
    3. Niestety u mnie nie ma żadnego z tych sklepów,poszłam do sklepu nawet ze zdjęciem tego czego szukam,ani Intermarche,ani Kaufland ani nawet bardzo dobrze zaopatrzony Piotr i Paweł nie mieli,rozumiem że mogę zastąpić ją żelatyna spożywczą?-Izabel

      Usuń
    4. Można. Dodałabym 1,5 łyżeczki, trzeba zalać zimną wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić na 5 min. Następnie podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się (4-5 sekund). Dodać lekko ciepłą pod obroty miksera.
      Można też użyć śmietanfixu :)

      Usuń
  9. Co zrobić z budyniem i czy aż tak dużo mąki to biszkopt da radę zazwyczaj to tylko trochę dodawałam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czyli bez żelatyny wyjdzie z fiksem do śmietany akurat posiadam i czy z kiwi da radę zrobić taki mus mam 3 sztuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do musu trzeba dodać żelatyny, do śmietanki można dodać fix.

      Usuń
  11. Z kiwi może być ciężko.. ma więcej wody niż mango, które samo w sobie ma lekko żelkową konsystencję. Lepiej mango

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny wyszło z kiwi tylko zrobiłam trochę inaczej ten mus ale wyszło super pozdrawiam i czekam na nowe propozycje w szczególności te drożdżowe 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) A jak Pani zrobiła mus kiwi? :) Nowe przepisy na wypieki drożdżowe będą wkrótce :) Pozdrawiam serdecznie !!!

      Usuń
  13. Już nie mogę się doczekać na nowości a mus zrobilam podobnie jak pani tylko że zblendowalam kiwi przełożyłam do rondla zagotowalam i do gorącego mus z kiwi dodałam przestudzana garaletke agrestową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło :) Niedługo wstawię kilka nowych przepisów, proszę śledzić bloga :) Z tym kiwi super pomysł !!! :)

      Usuń
  14. Piękny mi wyszedł, prawie tak idealny jak Pani. W smaku poezja, czysta delicja ! Dziękuję i szukam kolejnego Pani przepisu do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  15. Same pyszności kto by się nie skusił.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)