Udka kebabowe

Pieczone w piekarniku udka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie o smaku kebaba. Marynata przygotowana została na bazie ketchupu pikantnego oraz majonezu, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Tak przygotowane udka mają ciekawy i oryginalny smak. Poza tym, wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku, ale również na grillu.
Jeśli lubicie takie kababowe smaki, to koniecznie spróbujcie udka w tej wersji...
Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI



Składniki:
  • 8 udek z kurczaka
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Marynata:
Ketchup mieszamy z majonezem. Dodajemy przyprawę kebab-gyros oraz sól i pieprz. Całość mieszamy.

Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Następnego dnia udka w marynacie kebabowej wykładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na około godzinę. 


Później wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 55-60 min., bez przykrycia. Następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min., aby skórka się zrumieniła.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny