Owsianka Na Odporność

by - 3/03/2020 12:01:00 AM

Owsianka to posiłek szybki, sycący i pełny wartości odżywczych. Dzięki zawartości związków o działaniu probiotycznym płatki wspomagają rozwój korzystnych drobnoustrojów a co za tym idzie wspomagają odporność, dodatek kurkumy jeszcze wzmacnia to działanie.
Pamiętajmy aby kurkumę łączyć zawsze z tłuszczem który pomaga w wchłanianiu cennych składników z niej, a innym składnikiem dość nietypowym jest pieprz który też pomaga w przyswajaniu tych drogocennych składników.










Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 szkl mleka lub napoju roślinnego lub wody lub pół na pół wody z mlekiem
  • 1/3 do 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 1 - 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego lub masła
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki żurawiny lub rodzynek
  • miód do dosłodzenia
  • cynamon

1. Mleko lub napój umieszczamy w rondelku razem z kurkumą, olejem kokosowym/masłem i szczyptą pieprzu i zagotowujemy. Gdy się zagotuje wsypujemy płatki owsiane i jeśli chcemy aby jabłka i żurawina były bardzo mięciutkie to gotujemy je razem z płatkami lub dodajemy pod koniec gotowania.
2. Gotujemy płatki według przepisu na opakowaniu.
3. Po zdjęciu z ognia dodajemy miód, cynamon i ewentualnie owoce. Smacznego !

Podobne Posty

3 comments

  1. Uwielbiam owsiankę i często ją robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra rozwiązanie na śniadanie - zdrowe, sycące, pełne błonnika. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i ciekawy smak który możemy korygować zmieniając owoce i bakalie :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych