Zupa tajska

4.7/5 (183 ocen)
Zupa tajska to aromatyczne danie kuchni azjatyckiej, charakteryzujące się wyrazistym smakiem, w którym można się zakochać już po pierwszej łyżce. Podstawowymi składnikami zupy są mleko kokosowe, pikantne przyprawy takie jak chili i imbir, oraz świeże zioła, takie jak kolendra.

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Zupa tajska

Lubisz azjatyckie smaki w swojej kuchni? W takim razie koniecznie wypróbuj zupę tajską z kurczakiem! Pisząc, że jest przepyszna to mało powiedziane… Zupa tajska to pyszna alternatywa dla tradycyjnych zup, które goszczą zwykle w moim domu jak np. krem z pomidorów, aksamitny krem czosnkowy, zupa koperkowa czy zupa grzybowa.

Pikantna, wyrazista i sycąca z dodatkiem makaronu ryżowego lub sojowego… No po prostu pycha!

Zupa tajska z kurczakiem nabiera swojej wyrazistości dzięki dodaniu tajskiej pasty curry, którą można na spokojnie kupić w każdym większym sklepie lub zamówić sobie wcześniej przez internet. Ważnym elementem zupy jest także świeża kolendra i imbir (koniecznie świeży korzeń, a nie z proszku).

Przepis na: Zupa tajska

Składniki:

  • 2 płaskie łyżki tajskiej pasty curry (np. żółta lub czerwona)
  • 3 cm korzeń imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g fileta piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 200 g pieczarek
  • 2 l bulionu warzywnego
  • opcjonalnie 1/2 papryczki chili lub szczypta papryki ostrej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • opcjonalnie szczypta trawy cytrynowej lub kilka liści kaffiru
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeża kolendra
  • 1 limonka
  • 50 g cienkiego makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
Wyślij emailem

Jak zrobić zupę tajską?

Krok 1

kurczak pokrojony w kostkę

Filet z piersi kurczaka (około 500-600 g) kroimy w małą kostkę.


Krok 2

papryka żółta i czerwona oraz pieczarki pokrojone w kostkę

Pieczarki (200 g) oraz papryki (ja użyłam jednej czerwonej i żółtej) kroimy w kostkę.


Krok 3

kurczak na zupę tajską

Do garnka z nieprzywierającą powierzchnią nalewamy odrobinę oleju i smażymy w nim pastę curry (2 płaskie łyżki), starty na drobnych oczkach świeży imbir (około 3 cm), trawę cytrynową lub liście kaffiru (kilka sztuk) i dodajemy pokrojonego kurczaka. Całość smażymy na średnim lub większym ogniu przez 2-3 minuty ciągle mieszając.


Krok 4

kurczak, pieczarki oraz papryka w garnku

Po tym czasie dodajemy pokrojone papryki (u mnie czerwona i żółta), a także pieczarki i ponownie smażymy przez 2-3 minutki.


Krok 5

składniki na zupę tajską w garnku

Wlewamy bulion (2 litry, ja użyłam bulionu warzywnego) i gotujemy przez około 20 minut.

Wlewamy sos rybny (2 łyżeczki), mleko kokosowe (200-250 ml) i lekko posiekaną świeżą kolendrę (2 łyżki). Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i doprawiamy do smaku (np. 1/2 łyżeczki soli i szczypta pieprzu). Jeżeli zupa będzie mało pikantna czy wyrazista, wtedy dodaj nieco więcej pasty curry czy szczyptę papryki ostrej lub drobno posiekaną papryczkę chili. Dodawaj jednak stopniowo, żeby nie przesadzić z ostrością.


Krok 6

przygotowanie zupy tajskiej

Makaron ryżowy lub sojowy zalewamy wodą według wskazań producenta. Podajemy z ugotowaną i nałożoną do miseczek zupą. Wierzch dekorujemy listkami świeżej kolendry. Często podaję także z plasterkiem czy ćwiartką limonki i wyciskam odrobinę soku do każdej miseczki. Smacznego!

Kuchnia tajska

Jeśli szukasz podobnych przepisów obiadowych w azjatyckim stylu to koniecznie wypróbuj pad thaia, kurczaka satay z sosem orzechowym czy kurczaka po tajsku.


zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska przepis

Zupa tajska

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 183

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
an vn
an vn
3 lat temu

a co z limonką? 🙂

Zupa tajska

Jeżeli tylko lubisz ostre, azjatyckie smaki w swojej kuchni, to koniecznie wypróbuj mój nowy przepis – zupa tajska! Coś pysznego. To szybki pomysł na obiad, który z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Zupa tajska to genialna alternatywa i odskocznia od tradycyjnych, klasycznych zup jak krem z pomidorów, aksamitny krem czosnkowy, zupa koperkowa czy zupa grzybowa wigilijna. One zazwyczaj goszczą w mojej kuchni, więc taka fajna, pikantna odskocznia jest świetnym rozwiązaniem żeby nie jeść w kółko tych samych dań.

Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem jest pikantna, wyrazista i niesamowicie sycąca. Z dodatkiem makaronu ryżowego lub sojowego smakuje genialnie, a także syci na dłużej niż inne zupy. Zupa tajska z kurczakiem swoją wyrazistość nabiera dzięki dodatkowi tajskiej pasty curry (może być żółta, czerwona czy zielona), którą można znaleźć i kupić w każdym większym supermarkecie. Obowiązkowym elementem zupy jest także mleko kokosowe, świeża kolendra i imbir (koniecznie świeży korzeń, a nie z proszku).

Zupa tajska przepis

Mój przepis na zupę tajską z pewnością pomoże Ci stworzyć bez jakichkolwiek problemów to pyszne danie. Pamiętaj o kontrolowaniu ostrości, ponieważ pasta curry sama w sobie jest już bardzo ostra. Zapraszam do wypróbowania! Jeśli szukasz podobnych przepisów, to zapraszam do przygotowania zupy Pho z wołowiną.

RozwińZwiń