Waniliowe babeczki z jagodami

Nadszedł czas rozmrożenia zapasów jagód z lata. Padło na babeczki, bo najszybciej. Babeczki wyszły wilgotne i mocno pachnące wanilią. Jagody sprawiły, że zatęskniłam za latem. Niestety znikają znacznie szybciej, niż sie je przygotowuje, choć przygotowanie , ich to naprawdę ekspres.


2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka L
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
200 ml jagód 


Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko i olej-wszystko dokładnie zmiksować. Jagody świeże umyć ,osuszyć ( ale można dodać również mrożone, nie trzeba ich rozmrażać, przed pieczeniem.) i dodać do ciasta. Bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami do pieczenia. Napełniać foremki do 2/3 wysokości foremki. Piec przez 20 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne